La transformació del recinte de l’antiga presó de la Model en un pol d’equipaments fa un pas notori. Ja s’ha conegut la proposta guanyadora per donar forma a tots els equipaments que s’hi ubicaran. S’hi construirà l’Institut Escola Xirinacs, que es podria estrenar el curs 27-28, així com també un poliesportiu i també una central d’energia híbrida. L’antiga presó no oblida el seu pes històric i també acollirà l’Espai Memorial, que permetrà aprofundir en el passat del recinte i la memòria històrica de Barcelona. El cost dels quatre equipaments serà d’uns 20 milions d’euros, la meitat dels quals de l’institut escola, finançat per la Generalitat.

Transformació clau per a la ciutat

En la roda de premsa de presentació, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha afirmat que la transformació serà clau per a la ciutat. “Comencem a caminar cap a una Model que veurem els propers anys plena de vida, usos de la ciutadania i de memòria democràtica”, ha explicat. Al seu torn, el regidor de l’Eixample, Jordi Valls, ha subratllat que la primera fase de equipaments coincidirà amb altres transformacions destacades com les de l’avinguda de Roma i l’entorn de l’estació de Sants.

L’Institut Escola Xirinacs, de dues línies

Bona part de l’espai de la Model l’ocuparà l’Institut Escola Xirinacs, que es farà a l’Edifici Tallers, després d’anys d’espera. Constarà de dos edificis connectats entre si, amb amplis espais interiors molt lluminosos i diàfans. Mentre que els alumnes de primària tindran un accés independent pel carrer del Rosselló, els de secundària ho faran pel carrer de Nicaragua. Els patis estan integrats a l’interior d’illa amb espais verds. Està previst que les obres comencin el primer semestre del 2026 i que el nou centre rebi els alumnes durant el curs 2027-2028.

El pavelló poliesportiu, al pati d’illa

En la proposta guanyadora, el pavelló poliesportiu soterrat està inscrit dins el perímetre del pati d’illa, Disposarà d’una escala i un ascensor vinculats a l’accés principal. Tot i estar parcialment sota terra, la majoria d’espais podran tenir llum i ventilació natural, així com ventilació encreuada natural i també mecànica (de baix consum).

Una central d’energia híbrida

Al recinte s’hi farà una central d’energia híbrida amb bombes de calor aerotèrmiques i geotèrmiques que permetran generar fred i calor. Des d’aquest espai tècnic es preveu que s’alimenti tota la xarxa i es generi l’energia necessària per cobrir totes les demandes energètiques de calor i fred dels equipaments situats en l’àmbit de la Model. A sota s’hi construirà un dipòsit d’aigües freàtiques.

Un espai memorial a la Model

En aquest espai històric de Barcelona s’hi construirà també l’espai memorial que s’ubicarà a la quarta galeria a una part del panòptic. Constarà de tres plantes i 10 cel·les museïtzades amb diferents temàtiques. S’hi repassarà la història de la presó, des que es va construir fins a l’actualitat. De moment, no hi ha data d’estrena.