La gran instal·lació fotovoltaica del Port Olímpic abastirà d’electricitat el port de Barcelona i altres equipaments de B:SM ubicats en un radi de dos quilòmetres: el Zoo de Barcelona, el cementiri del Poblenou i fins a set aparcaments de B:SM. La infraestructura suposarà una inversió d’1,9 milions d’euros i cobrirà el Balcó Gastronòmic, generant també ombra a la nova zona de restauració.
Autoconsum compartit
La pèrgola tindrà 1.576 plaques fotovoltaiques repartides en quatre nuclis. Tindran una superfície total de 3.560 metres quadrats i capacitat de generar fins a 825.000 kWh anuals.
Segons B:SM es tracta d’una de les primeres iniciatives urbanes d’autoconsum compartit i de quilòmetre zero. Una estratègia que volen estendre a altres equipaments que gestiona a la ciutat.
Aposta per la nàutica sostenible
La reforma del Port Olímpic també té una estratègia ambiental enfocada a la sostenibilitat amb diferents actuacions en l’àmbit de l’energia, l’aigua, els residus, la biodiversitat i l’educació ambiental.
En el marc de l’aposta per la nàutica sostenible, serà la primera instal·lació portuària de l’estat que disposarà de dos carregadors ultraràpids per a embarcacions que s’alimentaran de l’energia renovable autoproduïda i emmagatzemada al propi port. Cada punt podrà carregar un vaixell de 150 kW o dues embarcacions a 75 kW de manera simultània.
El projecte té un pressupost d’un milió d’euros i els carregadors elèctrics estaran en servei a finals de l’estiu del 2024, coincidint amb l’inici de la Copa Amèrica de vela.
Ús de l’aigua del mar en la climatització
El Port Olímpic també aposta per l’ús de l’aigua del mar en la climatització dels nous locals d’economia blava del moll de Mestral. Per fer-ho possible, s’està construint una infraestructura de captació d’aigua de mar i una canalització que portarà aigua fins a la sala de màquines, on es refrigeraran els equips de producció tèrmica, per després retornar-la al mar.