La reforma de la via Laietana pot obrir un altre front judicial a l’Ajuntament de Barcelona. La patronal Foment del Treball i l’associació de comerciants Barcelona Oberta presentaran un recurs per aturar de forma cautelar les obres que van començar l’1 de març. Ho ha avançat ‘La Vanguardia’ i ho ha confirmat betevé amb les dues entitats, que estan disconformes amb alguns aspectes del projecte de remodelació. L’alcaldessa, Ada Colau, no veu recorregut judicial als recursos.

Tant Foment com Barcelona Oberta critiquen que la transformació talla la via de connexió del mar amb el centre de la ciutat. L’associació que agrupa els eixos comercials turístics apunta que no estan en contra de reformar la via Laietana però sí de com s’està fent. Pel president de Foment, Josep Sánchez Llibre, caldria haver fet una modificació del Pla General Metropolità per a una reforma “de tal magnitud” i diu que el consistori ha actuat “com si fes una petita reforma d’una casa particular”.

El que no m’agrada és que si vostè va a la Barceloneta, quan vulgui tornar al centre de la ciutat hagi d’anar a Saragossa
Daniel Sánchez Llibre, president de Foment del Treball
carrers tallats afectacions mobilitat obres via Laietana

Mentre la justícia no es pronunciï, les obres tiren endavant i, a partir del mes vinent, es podrà baixar per la via Laietana però la pujada quedarà tallada a la plaça d’Antoni Maura. Per això, mentre durin els treballs i també després, el trànsit privat haurà de fer un recorregut alternatiu pel passeig de Lluís Companys i la ronda de Sant Antoni, un itinerari que Sánchez Llibre ha descrit com “anar a Saragossa”.

Colau: “Això no es resoldrà als tribunals”

Sense qüestionar el dret a recórrer contra mesures de l’Administració als tribunals, l’alcaldessa creu que els recursos de Foment i Barcelona Oberta no tindran recorregut judicial. “L’Ajuntament és molt professional i ho fem tot amb informes jurídics”, ha assegurat. Colau també ha apuntat que la reforma de la via Laietana té “un gran consens veïnal i comercial” després d’un procés participatiu.

La direcció de Foment discuteix la reforma, però els treballadors gaudiran d’una via Laietana pacificada
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Precisament, l’Associació de Comerciants de la Via Laietana recorda que està a favor del projecte de reforma de la via i, per això, es van desmarcar de Barcelona Oberta.

Des de l’oposició, la líder de Junts, Elsa Artadi, ha recordat que en les al·legacions que el seu grup va presentar al projecte de reforma de la via Laietana ja van reclamar un pla de mobilitat i un estudi de l’impacte econòmic. “La reforma torna a aixecar les muralles i desconnecta el mar del centre”, ha afirmat. Artadi ha acusat el govern municipal de tirar pel dret amb les obres perquè queda un any per a les eleccions.

Per Luz Guilarte (Cs), la justícia “tomba els nyaps” del govern municipal, en al·lusió al primer Pla d’allotjaments turístics i a la zona de baixes emissions. “No hi ha rigor, només sectarisme i manca de gestió”, ha denunciat la líder municipal de Ciutadans.