El professor de dret constitucional de la UB Eduard Roig és molt clar: la versió de l’article 155 de la Constitució que el Consell de Ministres vol aplicar és temporal, però considerablement intensa. Sens dubte, diu Roig, “podem parlar d’una suspensió de l’autonomia de Catalunya”. “Implica una intervenció general de tots els serveis que depenen de la Generalitat de Catalunya, per tant de totes les conselleries de forma temporal”. A la pregunta de com afectaria això al cos dels Mossos d’Esquadra i a la televisió pública catalana, Roig ha afegit que “en el cas dels Mossos la intervenció és molt més directa. Si bé en el cas dels mitjans de comunicació, aquests no estan a les ordres d’un conseller de la Generalitat i tenen tota una sèrie de garanties d’actuació independent i d’actuació professional, els Mossos sí que estan a les ordres del conseller”.

Evitar l’aplicació de l’article 155

Roig aclareix que l’única possibilitat d’aturar l’aplicació de l’article 155 és convocant unes eleccions al Parlament de Catalunya. Aquesta és la carta que —segons Roig—  tots els partits que han donat suport al 155 (PP, PSOE, Ciutadans)  i el mateix president del Govern espanyol han dit que desactivaria aquesta operació i en la qual estarien interessats. Caldria veure si tornen a sortir els mateixos resultats. Si es repetissin uns resultats similars, amb majoria de forces independentistes al Parlament , és teòricament pensable que decidissin prendre forces per ampliar el seu suport durant cert temps.

Aplicació efectiva del 155

Eduard Roig afirma que l’aplicació del 155 té dos riscos: Un és que s’apliqui el 155 efectivament. És a dir, que la des de la Generalitat obeeixin la nova situació. Si no és així el govern hauria de posar sobre la taula mesures de pressió legal sobre l’administració de la Generalitat per aconseguir-ho. La segona qüestió és què passarà amb la ciutadania de Catalunya, alguns dels quals estan absolutament d’acord amb aquesta decisió i altres totalment en contra. A través de manifestacions al carrer o a través d’actes de desobediència respecte al que diguin les noves autoritats, doncs òbviament es planteja un escenari d’aplicació del 155 més difícil i pot suposar un allargament d’aquestes mesures, ara temporals. Roig afegeix que si tot plegat provoca una situació políticament insostenible o desordres rellevants en la vida diària, això pot portar a l’adopció d’altres decisions que fins ara no s’han adoptat, ni tan sols s’han plantejat per part del govern que són els coneguts ‘estats d’excepció’, en els quals no es poden convocar eleccions que suposen fins i tot la restricció de drets fonamentals.

Declaració d’independència

Eduard Roig està convençut que una declaració d’independència per part de Puigdemont no té cap conseqüència. Es tractaria d’una declaració política que pretén crear un nou estat i tindria efectes jurídics si el nou estat es crea de forma real i efectiva.  Actualment és un acte contrari a l’actual estat i per tant no tindria cap mena d’efecte. Jurídicament és un delicte, i això comportaria un agreujament de la persecució sobre aquestes actuacions. “Declarar la independència no es fa d’avui per demà”, diu Roig, que adverteix que actualment no té el suport necessari i no té el reconeixement internacional. Ara com ara serviria per fer més pressió, i per augmentar els partidaris de la independència davant de la repressió posterior.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a