L’article 472 del Codi penal, en el qual s’emmarca el delicte de rebel·lió, inclou diversos supòsits per tal que es pugui aplicar, entre els quals hi ha que hi hagi un aixecament violentament i d’una forma pública per declarar la independència d’una part del territori nacional.

Ara la fiscalia ha d’esperar la resposta de Puigdemont a l’aplicació de l’article 155. Si la resposta de Puigdemont és la declaració unilateral d’independència, s’activarà la querella criminal. El que encara no se sap és a quina instància la fiscalia presentarà la querella. Cal recordar que Carles Puigdemont i els seus consellers són aforats i per tant, segons l’Estatut és el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui hauria de decidir sobre la inculpació i el possible judici. Una visió diferent de la de la Fiscalia General de l’Estat, que considera que part dels delictes s’haurien comès fora de Catalunya i per tant seria la Sala del Penal del Tribunal Suprem els encarregats de jutjar-lo.

Si finalment Puigdemont és acusat d’aquest delicte, es podria aplicar una pena de presó de fins a 25 anys. A més, l’article 473 del Codi Penal també preveu que si s’utilitza la violència, pot haver-hi penes de fins a 30 anys. Els únics que han estat jutjats per aquest delicte van ser  Antonio Tejero  i els altres tinents que van portar a terme el cop militar del 23-F.