Segons ha detallat, les funcions del la Generalitat s’encarregaran a òrgans i autoritats que consideri l’executiu espanyol, tot i que s’espera que siguin els ministeris els qui assumeixin les competències. Les mesures, com s’ha fet palès aquesta setmana, s’han consensuat amb el PSOE i Ciutadans.

Mariano Rajoy, també ha anunciat que assumirà directament el poder de dissoldre el Parlament de Catalunya un cop l’article 155 de la Constitució sigui aprovat pel Senat. En una compareixença, Rajoy ha dit que el seu objectiu és convocar eleccions en “un termini màxim de sis mesos”, però ha matisat que la seva voluntat ” és fer-ho tan aviat com hi hagi normalitat institucional, que és un dels objectius del futur”.

El president espanyol ha detallat que proposarà al Senat destituït tot el govern de la Generalitat, és a dir el president, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i tots els consellers. A més, Rajoy també ha anunciat la restricció dels poders del Parlament de Catalunya, que estarà controlat pel Senat. La presidència del Parlament no podrà “proposar candidat a la presidència de la Generalitat” ni adoptar “iniciatives contràries a la Constitució”.

També ha especificat mesures en l’àmbit econòmic i financer i en el dels mitjans audiovisuals públics. Sense entrar en més detall, el Govern espanyol assegura que “es garantirà la transmissió d’una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural i també amb l’equilibri territorial”. Els treballadors de TV3 i el director d’informatius de Catalunya Ràdio ja han afirmat a través de Twitter que rebutgen la intervenció dels mitjans.

També ho ha denunciat el Col·legi de Periodistes, que ho ha titllat d'”atac a la llibertat d’expressió”.

Aquí pots llegir les mesures que ha acordat el Govern espanyol per a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

La justificació del Govern espanyol

La Moncloa ha distribuït un document amb la justificació que acompanyarà la petició del Govern espanyol al Senat per aplicar l’article 155 de la Constitució. L’executiu assegura que la intervenció es fa “de manera garantista” per “assegurar drets i no restringir llibertats”. A més, també alerta que una hipotètica Catalunya independent patiria un empobriment d’entre el 25 i  el 30 %, “amb una conjectura econòmica insostenible” i un aïllament dels fluxos financers.

En el mateix informe, La Moncloa assegura que actua per “restaurar la legalitat constitucional i estatutària”, així com per mantenir el benestar social i el creixement econòmic i “assegurar els drets i llibertats de tots els catalans” que, afirmen, han quedat sotmesos “a l’arbitrarietat dels seus governants”. També afegeix que el procés independentista genera un “greu risc per a l’interès general”. “Han actuat sense reconèixer la submissió a cap llei i, amb això, han invalidat la seva legitimitat com institucions d’autogovern”, argumenta el Govern central.

El precedent a les illes Canàries

El Govern espanyol recorda que l’any 1989 ja va activar el mecanisme a Canàries per l’article 155 de la Constitució per l’incompliment de les seves obligacions en l’àmbit fiscal. En aquell moment, però, n’hi va haver prou amb el requeriment perquè la comunitat autònoma poses fi al seu comportament “sense necessitat, en conseqüència, d’acudir al Senat per a l’adopció de mesures ulteriors”.

“Si es va considerar una situació extraordinària l’incompliment d’obligacions fiscals per part d’una comunitat autònoma, en la situació actual és palès l’incompliment de les obligacions constitucionals per part de la comunitat autònoma que, al seu torn, posa en greu risc l’interès general de la nació”, afirma l’executiu en l’exposició de motius de les mesures que es posaran en marxa a Catalunya.