En l’acte d’inauguració de la placeta de Vicenç Albert Ballester han participat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs. Forn ha remarcat que recordar Ballester només per la creació de la bandera estelada seria injust, atès que fou “un insubornable català” molt compromès amb “el ple reconeixement de la personalitat nacional de Catalunya”. El tinent d’alcalde ha assegurat que la figura de Ballester és avui més vigent que mai, 75 anys després de la seva mort. La regidora del districte s’ha referit especialment al lloc de la Ribera triat per posar el nom de Vicenç Albert Ballester: “un espai al costat de llocs carregats de simbolisme per a la ciutat i el país, a prop del Parlament de Catalunya, al costat d’El Born Centre Cultural, i a tocar del passeig que porta el nom del president Companys”.

La placeta de Vicenç Albert Ballester és el triangle de vorera situat entre el carrer del Comerç i el passeig de Lluís Companys, a tocar de l’edifici dels antics jutjats. A l’altra banda del carrer del Comerç, la placeta del Comerç conserva el nom que tenia. La denominació de Vicenç Albert Ballester per a aquesta altra part de la plaça es va aprovar al plenari del districte de Ciutat Vella del 4 de juliol de 2013, amb els vots dels consellers de CiU, ICV-EUiA i UxB (ERC+Dcat+Rcat). La consellera socialista Carolina Pallès va argumentar llavors que el nom de tot aquest espai era, des de l’any 1942, la placeta del Comerç. Impossible de demostrar, atès que fins ara ningú no tenia fixada l’adreça en aquell racó de la placeta, perquè l’únic edifici que hi dóna, el dels jutjats, tenia l’entrada pel mateix passeig de Lluís Companys.

Durant l’acte d’aquest matí, la coral El Poble que Canta ha interpretat diverses cançons patriòtiques. La cantautora Núria Inglès ha fet el ‘Cant de la independència’, escrit per Vicenç Albert Ballester.

Objectiu complert

La Comissió del Centenari de l’Estelada ha anunciat que es dissol, després de cinc anys d’activitats per commemorar els 100 anys del naixement de la bandera independentista catalana. El centenari va ser l’any 2008, però des de llavors la comissió ha seguit treballant per continuar difonent l’estelada amb una exposició itinerant i esperant també la inauguració oficial de la plaça de Vicenç Albert Ballester.

La proposta de denominar un espai de la ciutat amb aquest nom ha trigat tres quarts de segle a fer-se realitat: el primer compromís municipal per fer aquest homenatge al creador de l’estelada va tenir lloc l’any 1938. L’any 1985, l’alcalde Pasqual Maragall va promoure un nou acord, en aquest cas verbal amb els biògrafs de Ballester. Però no és fins el 2012 que la proposta es concreta amb una ubicació i es tiren endavant tots els tràmits per a l’aprovació definitiva.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a