Pedro Sánchez Congrés Diputats
Foto: ACN

(ACN) El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que el Consell de Ministres del pròxim dimarts, 28 de maig, aprovarà el reconeixement de l’Estat de Palestina. Sánchez ha fet l’anunci durant la seva compareixença davant el ple del Congrés dels Diputats. Ha assegurat que actua en aquesta direcció per “coherència” i perquè cal dir als milions de palestins que pateixen “que estem amb ells i hi ha esperança”, perquè “per molts murs que s’aixequin, pobles que es bombardegin i assentaments il·legals que es construeixin, la terra i identitat de Palestina seguiran existint als nostres cors, a la legalitat internacional i al projecte futur d’un Mediterrani en harmonia”.

El reconeixement d’Espanya es fa en coordinació amb altres països europeus com Irlanda i Noruega, que han mostrat sintonia amb Sánchez pel que fa a l’ofensiva d’Israel a Gaza. De fet, Oslo reconeixerà l’estat palestí també el dimarts 28 de maig.

L’anunci sobre Palestina arriba poc després de la gira internacional desplegada pel cap de l’executiu espanyol per aconseguir suports al seu reconeixement com a estat. També es produeix després que aquest dilluns el fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), Karim Khan, demanés l’emissió d’ordres de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el líder de Hamàs, Yahya Sinwar, arran dels crims de guerra comesos d’ençà dels atacs del 7 d’octubre passat.

“Pau, justícia i coherència”

Durant la seva compareixença al Congrés, Sánchez ha recordat que la comunitat internacional té un “deute històric” amb el poble palestí per la seva “passivitat” davant les ofensives d’Israel. “Sabem que la nostra iniciativa no tornarà als palestins el temps o les vides perdudes, però confiem que els aporti esperança i dignitat”, i el reconeixement serveixi per dir-los que “estem amb ells i hi ha llum al final del túnel”.

En aquest sentit, ha recordat que el primer ministre, Netanyahu, ha continuat amb la “destrucció de Gaza”, on han mort 1.600 civils en les últimes setmanes. “Netanyahu segueix bombardejant hospitals i escoles i castigant amb fred i terror més d’un milió de nens”. Creu que ha quedat clar que “no té un projecte de pau per a Palestina”, perquè “la seva ofensiva només aconseguirà perpetuar l’odi, empitjorar les perspectives de seguretat per a Israel i projectar un futur inviable”. Per això ha anunciat la mesura després de consensuar-ho entre PSOE i Podem i comunicar-la al rei Felip VI.

Acollida de menors palestins

Sánchez també ha anunciat que tal com ha demanat la ministra de Sanitat i segons la crida de l’OMS, “en les pròximes setmanes Espanya acollirà una trentena de nens de Gaza que han estat diagnosticats amb càncer o que pateixen traumatismes severs” per “oferir-los un tractament segur al nostre país” i donar-los “el que tot nen mereix: una infància amb salut i esperança”.

“Aquest reconeixement no és contra Israel”

El president espanyol s’ha mostrat conscient que la decisió de l’Estat tindrà repercussions en les relacions internacionals amb Israel. “Aquest reconeixement no és contra Israel, ni contra els jueus, ni a favor de Hamàs”, ha sentenciat, sinó “a favor de la coexistència pacífica entre Israel i Palestina” i del “dret internacional”.

“Som conscients que la decisió tindrà conseqüències, i estem disposats a assumir-les”, ha dit, perquè “el propòsit de la diplomàcia no consisteix a no molestar ningú, sinó en defensar els interessos i valors de forma pacífica, que és el que estem fent avui”.