Formalment no hi haurà cap canvi i el grup que lidera Xavier Trias seguirà sent el de Convergència i Unió. Els exconvergents, ara rebatejats com a Partit Demòcrata Català, al·leguen raons jurídiques per mantenir el nom amb què es van presentar a les municipals. Bona part dels regidors hauran de conviure amb el fet de ser CiU a l'Ajuntament i alhora formar part d'un altre partit. JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "Ho haurem d'explicar, però el nom que lògicament tindrà més presència mediàtica i externa serà el Partit Demòcrata Català. Per tant, jo crec que tenim temps per endavant per donar-nos a conèixer." Dels 10 regidors que formen el grup municipal, 8 són del nou Partit Demòcrata Català. Gerard Ardanuy és de Demòcrates de Catalunya, escisió d'Unió, mentre que Sònia Recasens, portaveu adjunta, és regidora d'Unió. Malgrat que, aparentment, no hi haurà canvi de nom, fonts municipals expliquen que NO hi ha cap inconvenient perquè a mig mandat un grup ho pugui fer. Tot depèn que la petició vagi signada, això sí, per tots els regidors del grup. Més que un problema de normativa, mantenir el nom de CiU sembla més una qüestió de voluntat política per no trencar la unitat del grup.

El portaveu del Grup Municipal de CiU, Joaquim Forn, ha explicat a BTV que el grup mantindrà el mateix nom perquè “des d’un punt de vista jurídic no podem fer el canvi”. Tot i això, Forn ha dit que no veu confusió en el fet que la gran majoria de regidors del grup siguin CiU a l’Ajuntament i, alhora, membres del nou Partit Demòcrata Català. “Ho haurem d’explicar, però el nom que tindrà més presència mediàtica i externa serà el Partit Demòcrata Català”, ha dit Forn, que creu que “tenim temps per endavant per donar-nos a conèixer”. El portaveu ha afirmat que malgrat les crítiques de Demòcrates de Catalunya per similituds amb el nom, “partits amb la denominació demòcrates n’hi ha moltíssims”.

Joaquim Forn ha assegurat que els 10 regidors del grup conviuen “a la perfecció” i que comparteixen el mateix projecte, malgrat que hi ha representants de tres partits diferents. Xavier Trias, Joaquim Forn, Maite Fandos, Jaume Ciurana, Jordi Martí, Mercè Homs, Francina Vila i Raimond Blasi són del nou Partit Demòcrata Català, Gerard Ardanuy és de Demòcrates de Catalunya, i Sònia Recasens és d’Unió. Blasi, exmilitant d’Unió, ja s’identifica al seu perfil de Twitter com a regidor del Partit Demòcrata Català. En un tuit, Recasens ha desitjat “molts encerts” al nou partit “pel bé del país”, mentre que Ardanuy, també a Twitter ha dit: “Continuem construint projecte #BCNDemòcrata!! El nom no fa la cosa els valors, actituds i formes si!”.

Què diu el reglament municipal?

En l’article 40 el Reglament Orgànic de l’Ajuntament diu que es podrà constituir un grup per cada llista electoral, i que caldrà que tingui un mínim de dos membres. El Reglament diu que si una coalició electoral es dissol, els partits que en formen part podran formar grups independents si tenen dos regidors com a mínim. Cal recordar, però que, quan CDC i Unió es van separar, l’estiu passat, el grup de CiU va mantenir la unitat a l’Ajuntament. Fonts municipals expliquen, de fet, que no hi ha cap inconvenient perquè un grup municipal canviï de nom en el decurs del mandat si la petició ve signada per tots els regidors.