JOAN PUIGCERCÓS president del Grup Parlamentari d'ERC "Ja no ens val cap pacte fiscal que signifiqui perpetuar el model. Aquí hi ha una solució que és la República catalana, però mentrestant, Catalunya ha de disposar de tots els impostos, i ha de disposar del control de tots els impostos que paguen els catalans i les catalanes, només així reclamant tots els impostos, inspeccionant-los, gestionant-los... podem començar a tenir un marge per sortir de la crisi."

La delegació dels republicans, encapçalada pel president del Grup Parlamentari, Joan Puigcercós, ha entregat una carta dirigida al ministre d’Hisenda en què li comuniquen que ERC treballarà per a la constitució d’una agència tributària pròpia. El document exigeix el desmantellament de la institució espanyola a Catalunya i recull la intenció de constituir l’Hisenda Catalana, amb o sense el permís d’Espanya.

Puigcercós ha xifrat en gairebé 290.000 milions l’espoli fiscal que Catalunya ha patit d’Espanya entre els anys 1986 i 2012. Uns recursos, que segons el líder republicà, haurien servit per pal·liar els efectes de la crisi i fer més despesa social.

Els republicans descarten la via del pacte fiscal. Puigcercós ha recordat que Catalunya i Espanya ja han signat cinc pactes fiscals i que això no ha servit per invertir el maltracte econòmic, que al seu parer, pateixen els catalans. També ha assegurat que qualsevol acord amb un Govern espanyol és paper mullat perquè l’Estat els incompleix sistemàticament. Per això, ha demanat al president Mas que sigui ferm i que no negociï res amb Madrid.

Per la seva banda, Alfred Bosch, ha demanat al ministre Montoro que tregui les mans de la caixa catalana, perquè a partir d’ara l’administrarà Catalunya.

Els republicans han escenificat el seu rebuig a l’Agència Tributària Espanyola cobrint-ne el rètol de la delegació a Barcelona amb un de la Hisenda Nacional Catalana.