La màxima distinció de la cambra parlamentària s’entregarà a Òmnium Cultural per la defensa de la cultura i de la llengua catalanes al llarg del seu mig segle d’existència i a Càritas Catalunya, que també rebrà la medalla d’honor per la  tasca feta “al peu del carrer i lluitant contra la pobresa i per la reinserció social de persones i col·lectius marginats”. Aquesta distinció s’atorga a personalitats o institucions que mereixen un reconeixement institucional com el van rebre en anys anteriors Josep Guardiola el 2011, la il·lustradora Roser Capdevila el 2010, o el col·lectiu dels Setze Jutges el 2007.

D’altra banda, i amb motiu del vuitantè aniversari de la inauguració del Parlament de la república es restablirà l’escut de Catalunya a la façana central del Parlament. Les quatre barres cobriran l’escut d’armes de Felip V, tal com va fer el president Francesc Macià el 1932.

A l’acte, que tindrà lloc el proper dilluns, 10 de setembre a les 20.30 hores, al palau del Parlament, hi assistiran membres de la Mesa, presidents, portaveus i diputats dels grups parlamentaris, membres del govern i altres personalitats pertanyents a intitucions o entitats cíviques, socials, econòmiques o culturals del país.