La Sareb, l’anomenat “banc dolent” que arran de la crisi immobiliària es va quedar milers de pisos d’entitats financeres amb problemes, ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona perquè famílies vulnerables puguin viure als seus immobles a canvi d’un lloguer social. En total, aquest organisme té 824 pisos a la ciutat i, segons el consistori, aquest contracte es podria aconseguir en fins a 300 casos que es troben en procés de desnonament i que podrien complir amb els criteris de vulnerabilitat acreditada que estableix la Llei 24/2015.

68 famílies ja han signat el contracte

De moment, una setantena de famílies ja han signat el contracte per poder seguir vivint al pis on residien de manera irregular. Totes tenien una ordre de desnonament que s’ha aturat i ara l’acord permet que puguin pagar un lloguer que representa el 12, el 18 o el 20 % dels ingressos dels inquilins, segons cada cas.

A més, la Sareb s’ha compromès a no desnonar famílies amb vulnerabilitat acreditada per l’Ajuntament que estiguin sent ateses per Serveis Socials municipals. En aquest sentit, l’entesa inclou aturar els processos de desnonament en curs per poder estudiar la seva regularització.

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha destacat la importància que “és el primer gran tenidor que assumeix de manera literal la llei 24/2015 contra l’emergència habitacional, que estableix l’obligatorietat d’oferir lloguer social a famílies vulnerables”. Martín s’ha felicitat perquè l’acord “obre camí a altres ajuntaments i també serveix d’exemple a altres grans tenidors”. De fet, ha posat de relleu el canvi de tarannà de l’entitat des que a principis d’any l’Estat en va passar a ser soci majoritari.

“L’acord obre camí a altres ajuntaments i també serveix d’exemple a altres grans tenidors”
Lucía Martín, regidora d’Habitatge

Per als impulsors de la ILP d’habitatge, és un primer pas, però cal anar més enllà

Tot i això, les entitats en defensa del dret a l’habitatge i l’Ajuntament han tornat a requerir al “banc dolent” que traspassi tots els immobles que té a la ciutat al consistori. Segons la Sareb, només en té una seixantena de buits. La portaveu del Grup Promotor de la ILP de la llei 24/2015, Maria Antònia Castella, reclama que aquesta mesura d’estengui a tots els habitatges de la Sareb. “Això no ve del no res, ve després de campanyes que hem fet i de la llei que hem impulsat, i ara cal que tots els immobles que tenen passin a ser patrimoni públic”, ha reclamat Castellana.

La Mari Paz no serà desnonada i té un lloguer social per a 7 anys

La Mari Paz ha aconseguit un contracte de lloguer social que li ha canviat la vida. És una de les 68 famílies a qui la Sareb els ha regularitzat la situació, i ara es compromet a pagar el 18 % del seu sou en concepte de lloguer. Des del juny que la Mari Paz viva amb l’ai al cor perquè tenia una ordre de desnonament, i va ser aleshores quan va descobrir que la dona a qui pagava el lloguer de l’habitació on vivia des de feia cinc anys no n’era la propitària. Amb els ingressos que la Mari Paz obtenia fent trenes i netejant pisos, no podia optar a cap altre allotjament. Ara respira tranquil·la perquè té el que necessitava per tirar endavant, un lloguer social que pot assumir que li permet tenir casa seva.