enquesta cis eleccions europees 2024 6 juny

(ACN/Redacció) El PSOE i el PP escurcen la seva distància a la recta final de la carrera del 9-J. Segons l’última enquesta del CIS per a les eleccions europees 2024, difosa aquest dilluns, els socialistes tenen una intenció de vot d’entre el 31,6 i el 33,2 %. Això suposa un retrocés respecte a l’estudi anterior, que els va atorgar entre el 32,8 i el 35,2 % dels sufragis. En el cas del PP, obté un 28,3-30,5 %, xifra superior al 27,9-30,2 % que els donava el CIS de finals de maig.

L’estudi també pronostica l’entrada amb força d’una nova formació ultra, denominada Se Acabó la Fiesta, que salta a la cinquena posició amb una forquilla d’entre el 4,9 i el 5,7 % dels vots. Pel que fa a les formacions sobiranistes, tant Ara Repúbliques (ERC-Bildu-BNG) com Junts perden posicions respecte a l’enquesta anterior.

Baixades tant per a Sumar com per a Podem

Pel que fa al duel entre Sumar i Podem, s’estaria resolent amb baixades per a les dues formacions. En el cas dels de Yolanda Díaz, passen del 5,9-7,2 % de fa unes setmanes al 5,4-7,1 % actual. De la mateixa manera, la llista liderada per Irene Montero passa del 4,4-5,4 % de finals de maig al 3,6-3,9 % actual.

En plena recta final de la campanya, l’organisme que dirigeix Félix Tezanos també pronostica alguns moviments a la part baixa de la seva taula d’estimacions. Per un costat, la coalició que lideren el PNB i Coalició Canària (CEUS) passa de l’1,1-1,6 % a una forquilla que posaria en perill la seva entrada a l’Europarlament, amb entre un 1 i un 1,3 % dels vots.

Forta caiguda de Cs

En el cas de Ciutadans també perdria terreny. L’onada anterior del CIS europeu li atorgava una estimació d’entre l’1,8 i el 2,6 % dels vots, i fins a dos eurodiputats. Ara, en canvi, situa la llista que lidera Jordi Cañas en darrera posició, entre un 0,7 i un 1,2 % dels vots del 9-J.