El futur alcalde, Xavier Trias, ha estat el més puntual, potser perquè ja no vol més retards després de les disputes judicials que han fet ballar un regidor entre CiU i PP, una disputa que Trias, amb humor, ha proposat acabar així... I el líder del PP barceloní li ha tornat la broma posant en evidència la provisionalitat de CiU en aquesta part de l'hemicicle... El govern s'ha fet esperar... L'alcalde, ja en funcions, ha arribat i ho ha fet com aquell qui vol assaborir la darrera vegada, la darrera vegada que s'asseu en aquesta presidència... Altres regidors semblaven pensar el mateix, enmig de tot això abraçades i mostres de complicitat. Entre els regidors d'Esquerra, Ester Capella ha estat especialment una de les que més n'ha rebut davant del seu president de grup, Jordi Portabella, avui més seriós i reservat del que és habitual. Unes mostres d'afecte que han continuat després del plenari. Mayol i Trias no han amagat l'afecte que es professen, Hereu tampoc no ha estalviat abraçades, n'ha fet a tots els que marxen, especialment als set socialistes que no repetiran. I paral·lelament a tot això, l'encara alcalde ha començat a fer-se a la idea dels avantatges que comporta no governar. I alhora dels desavantatges. El cava tenia avui sabors diferents, més amargs per a uns i més dolç per a altres, com per exemple per als qui comencen, com el nou regidor de Presidència, que Trias ha presentat així... Ell és el nou i ella és una de les noves que estrenaran legislatura i que avui han aprofitat per fer-se la foto oficial. Les noves cares d'una nova etapa a l'Ajuntament de Barcelona. Avui s'han acomiadat 12 regidors. Molts records i complicitats com la que ha explicat en un sentit discurs la veterana Imma Mayol... Mayol no ha pogut amagar les llàgrimes... I s'ha emportat mostres d'afecte com la de l'alcalde electe, Xavier Trias. Mayol i el socialista Francesc Narváez són els dos regidors amb més experiència a l'esquena. Narváez no ha amagat la passió que sent pel districte de Sant Martí. A contracor i també emocionada ha dit adéu la republicana Ester Capella... A ella i també a Ricard Martínez i Xavier Florensa els ha dedicat unes paraules el seu president de grup. De les intervencions, la més amarga i desafiant, però, ha estat la del tinent d'alcalde Ramon Garcia-Bragado, que no repeteix per estar imputat en el cas de l'Hotel del Palau. També ha aparcat l'emotivitat el president del Grup Municipal del PP. Alberto Fernández Díaz no ha desaprofitat l'ocasió de llençar el darrer retret al govern sortint. Hereu no li ho ha tingut en compte i ha reivindicat la política municipal.

Tot i que el relleu oficial tindrà lloc divendres, 1 de juliol, aquest matí s’ha celebrat el ple de comiat dels 12 regidors que deixen el consistori sortint, un 33% del ple. Un acte protocolari i a voltes emotiu que ha deixat de banda la pugna per un regidor entre PP i CiU i les 41 al·legacions que PSC i ICV han fet a la llei òmnibus.

Un dels regidors més veterans, Francesc Narváez, deixa el consistori després de 20 anys de servei al costat dels alcaldes Pascual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu. El fins ara regidor de Mobilitat s’ha definit com un servidor de la ciutat que va començar com a agent de la Guàrdia Urbana i que no deixarà de servir Barcelona. L’exregidor de Sant Martí ha explicat que durant els anys de treball al districte s’ha sentit com “l’alcalde del meu poble”. En acabar la intervenció, Hereu li ha agraït els anys de treball amb un: “Gràcies Paco, alcalde de Sant Martí.

Després de 23 anys de relació professional amb el consistori, Ramon Garcia-Bragado, regidor d’Infraestructures, deixa l’Ajuntament per decisió pròpia, per la imputació pel cas de l’hotel del Palau. Bragado s’ha considerat “injustament imputat” i ha explicat que “és el moment de deixar treballar la justícia perquè arribi fins al final d’aquest ingominiós assumpte”.

Amb llàgrimes i visiblement emocionada, la cinquena tinent alcalde, Imma Mayol, ha dit adéu al consistori després de 22 anys d’experiència política, sempre amb funcions de govern. La regidora veterana ja va anunciar a mig mandat que deixava la presidència d’ICV i el seu càrrec com a cap de llista de partit. Mayol ha reivindicat que “no hi ha gestió sense política, ni política sense valors”. El futur alcalde, Xavier Trias, ha recordat els moments compartits amb Mayol tot recitant els versos de Miquel Martí i Pol: “Dóna’m la mà, dóna’m la veu, que tot està per fer, tot és possible.”

També s’ha acomiadat una edil del PP, Maria Luisa Ibáñez, i els tres regidors d’Esquerra que han acompanyat Jordi Portabella fins ara. Ricard Martínez ha començat la ronda d’intervencions parlant valencià,  com a “homenatge a totes les persones que mantenen la llengua viva”. Tot seguit, i també després de vuit anys al consistori amb Esquerra, Xavier Florensa ha volgut fer referència a la “defensa que fa la institució dels valors democràtics” i ha destacat els moments quotidians de la feina. En una intervenció emocionada, la regidora Ester Capella ha reivindicat “la noblesa de la política i dels polítics, entesa com a única eina que transforma i vol transformar la realitat que no ens agrada”.

Amb 32 anys, el jove regidor de comerç del PSC, Roger Pallarols, deixa el consistori després d’una “etapa intensa i positiva” per un projecte de ciutat oberta i plural. La socialista Montserrat Sánchez ha reivindicat la “política com una tasca noble” i ha agraït la feina dels consellers dels districtes, la confiança de l’alcalde Clos i l’actitud positiva d’Hereu. Sánchez s’ha mostrat “orgullosa d’haver treballat al districte de les Corts al costat de treballadors que són professionals”, i ha afirmat que continuarà treballant “per la meva ciutat i pel meu país”.

Al consistori des dels anys 80 i en un discurs sense papers, el regidor del districte de l’Eixample pel PSC, Ramon Nicolau, ha volgut agrair “la feina de milers de funcionaris d’aquesta casa, que sovint no els donem la importància que tenen”. Gemma Mumbrú també s’ha acomiadat com a regidora del districte de Sant Andreu després que Hereu no comptés amb ella per confeccionar la llista de les darreres municipal. Mumbrú ha posat una dosi d’humor al discurs i ha dit que, després de quatre anys al consistori, ja no veurà iguals les pilones ni els semàfors. La regidora d’Hisenda i Educació pel PSC, Montserrat Ballarín, s’ha mostrat “afortunada” per haver pogut satisfer durant vuit anys la vocació de servei públic per un projecte de llibertat, igualtat i justícia social.