Els 27 ministres de treball europeus consideren precupants les xifres d'atur del conjunt de la Unió. Per això, tot i els incipients signes de recuperació, aposten per mantenir els estímuls públics a l'economia. Un altre dels conceptes que es debat en aquesta reunió és el de flexiguretat. És a dir, com es poden conjugar reformes per flexibilitzar el mercat de treball i alhora garantir la seguretat dels empleats. El ministre de Treball, que exerceix d'amfitrió de la trobada, però, no ha pogut defugir les preguntes sobre la reforma de la Seguretat Social. Celestino Corbacho assegura que els fons de reserva per a pensions estan garantits fins al 2030, però insisteix que cal començar a prendre mesures per garantir-ne la viabilitat en el futur. Una d'aquestes mesures podria passar per endarrerir l'edat de jubilació, actualment als 65 anys, tot i que el govern descarta que sigui fins als 70 anys. CELESTINO CORBACHO, ministre de Treball "Puedo afirmar que no se ha contemplado ampliar la edad de jubilación a 70 años, esto no forma parte de ningún estudio." La proposta del govern sobre les pensions es presentarà demà al Consell de Ministres.

A més, des de la reunió, el ministre de Treball Celestino Corbacho ha avançat que el Govern espanyol vol endarrerir l’edat de jubilació als 67 anys. Corbacho ha assegurat que hi ha fons de reserva per garantir les pensions fins al 2030 però que cal pensar ja en el futur.

Dia de reunions

Al matí, la “troika social”, formada pels titulars de treball d’Espanya, Bèlgica i Hongria, s’ha reunit amb els interlocutors socials europeus (empresaris i sindicats) i amb la Plataforma Social formada per ONG. Tots han coincidit a afirmar que, fins que no es crein nous llocs de treball, la crisi no s’haurà acabat. Cap altre indicador ha de ser tingut en compte per acabar amb unes mesures d’estímul que, segons ha argumentat el ministre amfitrió, Celestino Corbacho, estan servint per frenar l’atur, especialment les adoptades en el sector de l’automoció.

La ministra de Treball belga, Joëlle Milquet, ha dit que, donada la situació actual, retirar aquestes mesures seria “actuar de forma cega”. Però ha afegit que, a llarg termini, cal sanejar els comptes públics i reduir els alts dèficits que registren alguns estats membres.