230511xifres+

Xavier Trias s’ha quedat a només dos regidors del màxim històric assolit per CiU el 1987 amb Josep Maria Cullell com a candidat, però -el que és més important- assoleix la fita històrica de poder governar per primer cop l’Ajuntament de Barcelona. CiU ha rebut prop del 29% dels vots en les eleccions municipals d’aquest 22 de maig, el que equival a uns 17.000 vots més que fa quatre anys. És una victòria clara de la federació nacionalista i el candidat Trias, que amb tota seguretat és el proper alcalde de l’Ajuntament de Barcelona.

Jordi Hereu no ha aconseguit superar les perspectives desfavorables que apuntaven les enquestes i els socialistes es queden amb només 11 regidors, el seu mínim històric. El 22% dels votants ha fet confiança al PSC de Barcelona, 49.000 menys que fa quatre anys. Amb perspectiva històrica, la davallada vé de lluny perquè comença des del màxim històric de 20 regidors que va aconseguir el candidat Joan Clos el 1999.

Alberto Fernández Díaz ha assolit els millors resultats de la història del PP a l’Ajuntament de Barcelona: el 17% dels vots, 8.000 més que fa quatre anys, que li donen vuit regidors al Ple i la clau del proper govern municipal. Xavier Trias només pot comptar amb ell o amb els socialistes per conformar una majoria absoluta al consistori.

Ricard Gomà és un altre guanyador d’aquestes municipals. No només no pateix desgast de govern sinó que supera el 10% de vots i en guanya 5.700 més que el darrer cop que es va presentar Imma Mayol. Això permet a ICV-EUiA recuperar els cinc regidors del 2003, el màxim que aquesta coalició ha arribat a tenir al consistori barceloní (sense comptar els nou del PSUC del 1979).

El projecte d’unitat independentista impulsat per Jordi Portabella no ha reeixit. Unitat per Barcelona frega el mínim 5% necessari per obtenir representació i només ha aconseguit atreure uns 33.000 vots, 20.000 menys dels que va aconseguir Portabella fa quatre anys només sota les sigles d’ERC. Aquesta important davallada fa que perdi la meitat dels quatre regidors amb què comptava Esquerra: en principi, només Joan Laporta i el mateix Portabella tindrien escó al Saló de la Reina Regent.

230511resultats+

A les portes de l’Ajuntament

Les formacions que optaven a entrar per primer cop al Ple municipal barceloní s’han quedat bastant lluny del mínim necessari per aconseguir almenys un regidor. Al voltant del 2% del vot ha anat a la CUP-Alternativa per Barcelona, una xifra molt similar a l’assolida per Ciutadans, que perd la meitat dels vots que va aconseguir fa quatre anys. Escons en Blanc frega els 10.000 vots i supera els resulats de Solidaritat Catalana per la Independència, que es queda amb l’1,1%. No gaire lluny en el rànquing queden Els Verds, mentre que per sota de l’1% apareixen, per aquest ordre, el Partit Pirata, el PACMA (contra el Maltractament Animal) i Plataforma per Catalunya.

230511mapa+