El resultat del sondeig a peu d’urna que l’empresa Ipsos ha fet a 5.467 votants de la ciutat de Barcelona atorga una victòria clara a Xavier Trias, que rebria el 28,7 % dels vots (25,5% el 2007) i obtindria entre 14 i 16 regidors. Fins ara en tenia 12. CiU podria governar en solitari com ha anunciat que és la seva intenció, tot i que necessitaria el suport del PP o bé del PSC o bé d’ICV i UxB per formar majories absolutes.

La remuntada socialista que apuntaven les enquestes preelectorals no ha arribat a permetre que Jordi Hereu es plantegi tornar a ser alcalde: si fins ara governava amb 14 regidors i un pacte amb ICV-EUiA, ara es quedaria amb entre 10 i 12 regidors, en haver obtingut el 21,8% dels vots (el 2007 en va treure el 29,9%).

El PP perdria un punt en percentatge (del 15,6% al 14,5%), però mantindria el set regidors i fins i tot podria guanyar-ne un. En tot cas, un pacte d’Alberto Fernández Díaz amb Xavier Trias els permetria governar amb majoria absoluta.

Puja ICV-EUiA, cau Portabella

Fa quatre anys, ICV-EUiA va avançar ERC com a quarta força política a l’Ajuntament. Avui aquesta posició es consolidaria, segons apunta el sondeig d’Ipsos: la primera vegada que es presenta com a cap de llista, Ricard Gomà milloraria els resultats d’Imma Mayol passant del 9,4% al 10,6%, la qual cosa li permetria mantenir els quatre regidors que tenien els ecosocialistes o fins i tot, probablement, guanyar-ne un.

En canvi, Jordi Portabella seria l’altre derrotat de la jornada (junt amb Jordi Hereu): la coalició amb Reagrupament i el partit de Joan Laporta obtindria tres punts menys que ERC el 2007 (del 8,8% passarien al 5,6%, no gaire lluny del 5% mínim per obtenir representació), la qual cosa els faria quedar-se amb entre dos i tres regidors (fins ara en tenien quatre).

A les portes de l’Ajuntament

Tota la resta de partits que competien per aconseguir entrar a l’Ajuntament es quedarien fora, segons el sondeig de BTV. La CUP-Alternativa per Barcelona obtindria el 3% dels vots i Solidaritat Catalana per la Independència, un 1,3%. Ciutadans (C’s), que l’any 2007 va arribar al 3,9%, perdria ara la meitat dels vots i es quedaria amb l’1,8%, segons el sondeig de BTV.

Pel que fa a la participació, el sondeig elaborat per l’empresa Ipsos coincideix amb els avanços oficials del dia que apuntaven a un lleu increment: del 49,6% dels ciutadans que van exercir el seu dret a vot el 2007, aquest any arribaríem fins al 50,2%.