La relació de forces entre CiU i PSC a la Diputació de Barcelona s’ha invertit: si fa quatre anys hi havia 25 diputats socialistes i 16 de CiU, ara n’hi ha 19 del PSC i 20 de la federació nacionalista, que suma uns 300 regidors més que els socialistes a tota la província. La diferència és de tan sols un diputat, però ara la majoria de 26 només es pot assolir sumant CiU i PP (o CiU i PSC). Per tant, si els pactes necessaris arriben a materialitzar-se, el més probable és que el proper president de la diputació provincial sigui de CiU. I potser de Barcelona, atès que les grans ciutats de l’àrea metropolitana segueixen governades pels socialistes, ni que sigui en minoria.

El cinturó vermell es debilita

El PSC ha perdut la majoria absoluta a l’Hospitalet de Llobregat, perquè ha passat de 17 a 13 regidors, però Núria Marín seguirà sent-ne l’alcaldessa gràcies a l’acord de govern que els socialistes mantenen des de fa vuit anys amb ICV-EUiA.

A Badalona, la força més votada ha estat el PP, que passa de set a 11 regidors i intentarà fer alcalde al seu candidat Xavier García Albiol. El PSC es manté en nou regidors i CiU és la tercera força amb quatre.

A Santa Coloma de Gramenet, l’alcaldessa que va substituir Bartomeu Muñoz en ser imputat per corrupció ha aconseguit guanyar les eleccions però no conservar la majoria absoluta, així que haurà de sumar alguna altra força política als 12 regidors obtinguts si vol seguir governant. Plataforma per Catalunya amb tres regidors i Gent de Gramenet amb dos entren al consistori.

L’únic feu que els socialistes mantenen amb majoria absoluta és Sant Adrià de Besòs, on Sito Canga conserva 11 regidors per governar sense necessitat de cap coalició.