El regidor d’Empresa i Turisme, Agustí Colom, ha dit que la nova figura impositiva que s’acordi vol evitar “dobles imposicions” però pretén explotar el “buit” que hi ha ara amb els turistes que no pernocten a la ciutat, com són els excursionistes o visitants d’un sol dia. Colom ha recordat que en el marc del debat del Pla estratègic de turisme ja s’està parlant amb la Generalitat per revisar la fiscalitat en aquesta matèria. La regidora de CiU Sònia Recasens ha recordat a Colom que el text aprovat fixa que la nova taxa s’implanti el 2017 i ha dit que cal actuar sobre els turistes que no pernocten en hotels.

La proposta de CiU inclou també continuar reivindicant la cessió del 100 % de l’impost turístic que recapta la Generalitat. Des d’ERC, Alfred Bosch ha demanat concretar quines activitats es volen gravar, i ha recordat que ja s’està estudiant una nova fiscalitat per als creueristes. El portaveu de C’s, Paco Sierra, s’ha oposat a una nova taxa perquè hi veu problemes de “doble imposició” i perquè contribueix a un discurs de veure el turisme “com una cosa dolenta”. Des del PP, Xavier Mulleras ha qualificat la proposta de “brindis fiscal al sol” perquè no es concreta, i Josep Garganté (CUP) s’ha negat a participar en el “teatre convergent de l’absurd”.

També en la Comissió d’Economia ha prosperat una proposta d’ERC que insta el govern a modificar l’Ordenança de circulació de vianants i vehicles per limitar a un màxim de 30 persones a peu o sis si van en vehicle de mobilitat personal els grups organitzats de turistes al centre de Barcelona. A més, el text reclama prendre mesures per combatre l’intrusisme i l’economia submergida al sector dels guies turístics. La proposta també obre la porta a l’obtenció d’una llicència municipal per a les empreses de guiatge.