Tret de sortida a la segona edició de pressupostos participatius. L’Ajuntament de Barcelona ja els ha convocat i enguany centra esforços per fer-los més inclusius i que tothom pugui dir-hi la seva. Per això organitzarà sessions específiques amb persones amb discapacitat, infants i joves durant aquest octubre i novembre, període en el qual es debatran i es proposaran les idees. Una vegada més la ciutadania pot fer arribar els seus projectes a través de la plataforma digital Decidim.barcelona.

La pràctica de la democràcia exigeix que la ciutadania digui la seva i incideixi en la transformació de la ciutat”
Lluís Rabell, regidor d’Educació, Persones Grans i Participació.

El consistori vol que dels 25 projectes finalistes de cadascun dels 10 districtes de Barcelona, almenys dos els decideixin gent jove. “Que els infants juguin a la lliga dels grans”, ha dit el regidor d’Educació, Persones Grans i Participació, Lluís Rabell.

Cada districte rebrà entre 2 M € i 3,6 M €

Els pressupostos participatius es van impulsar per primera vegada en el mandat anterior amb Ada Colau al capdavant i ara es reediten amb la mateixa quantitat de diners que es va reservar per a la primera edició: 30 milions d’euros. La partida es repartirà de manera equitativa per als 10 districtes de la ciutat. Cada un rebrà entre 2 i 3,6 milions d’euros. Per fer la repartició l’Ajuntament ha tingut en compte criteris com la renda, el nombre d’habitants o la superfície del districte.

Projectes executables i factibles

El ventall és ampli, es poden proposar transformacions de carrers, millores en equipaments municipals i fins i tot comprar solars o locals per fer-ne un ús públic al barri. Tot plegat, però, ha de complir una sèrie de requisits: com ara que siguin projectes viables, sostenibles i d’interès general i públic.

En aquest sentit, el govern Collboni vol evitar haver de descartar projectes guanyadors. En l’anterior edició, es van presentar unes 2.000 propostes, i finalment es van executar 72 dels 76 projectes escollits. Per tant, quatre van quedar penjats al·legant motius tècnics. Per exemple, el carril bici de la plaça de Catalunya, de moment, no ha tirat endavant, segons el govern municipal, per no fer-lo coincidir amb la reforma de la Rambla.

La votació final, l’abril del 2025

Entre el mes de desembre d’enguany i el gener del 2025, un cop finalitzat el període de presentació de propostes, els equips tècnics municipals avaluaran la viabilitat de les propostes presentades. Al febrer, es farà una primera votació i la ciutadania podrà prioritzar 25 projectes per districte, que passaran a una següent fase. Entre el febrer i el març, aquestes idees es treballaran entre la ciutadania i el personal municipal per concretar els detalls tècnics que en permetin l’execució. Finalment, l’abril del 2025 està prevista la votació final a través de la plataforma Decidim.barcelona i també en punts de suport presencials.