besos i maresme

El govern municipal i ERC han creat la comissió de treball que elaborarà el Compromís per al Besòs i el Maresme o, el que és el mateix, definirà quines són les accions que cal emprendre a aquest barri de Sant Martí en els propers 15 anys. La comissió començarà a treballar aquest mes de març (amb participació de totes les forces representades a l’Ajuntament i d’entitats del barri) i haurà de presentar una proposta de mesures abans que acabi l’any 2021.

Segons han explicat el regidor de Sant Martí, David Escudé, i la regidora d’ERC Elisenda Alamany, el punt de partida de la comissió de treball és la situació actual del barri, amb algunes problemàtiques ja detectades: com la promoció econòmica, millores urbanístiques o l’habitatge. En aquest sentit, Escudé ha explicat que ja s’està en procés d’identificar i inspeccionar uns 1.200 pisos que poden estar afectats d’aluminosi.

De la seva banda, Alamany ha lamentat la “situació indigna” de centenars de famílies i, per això, ha criticat que “no pot ser que durant molt de temps Barcelona no hagi mirat cap al Besòs i el Maresme”. En paral·lel, la republicana ha confiat que el compromís per al barri que comença a caminar serveixi per revertir la situació.

Sense pressupost predeterminat

Per ara, el Compromís per al Besòs i el Maresme no té un pressupost assignat, sinó que quan la comissió de treball hagi definit les mesures a emprendre, es calcularà quants diners es necessitaran per a cadascuna. Segons han explicat a betevé fonts d’ERC (que a l’octubre del 2020 va dur al plenari la creació d’un pla per al Besòs i al Maremse), les partides pressupostàries per a les mesures s’hauran de fer encaixar en el pressupost de l’Ajuntament de l’any corresponent.

De fet, Elisenda Alamany ha demanat al govern municipal que el finançament de les mesures per al Besòs i el Maresme no depengui només de l’Ajuntament, sinó que “es vagin a buscar els fons europeus FEDER o per la covid-19”. De la seva banda, David Escudé ha recollit el guant i ha respost que abordar el Compromís per al Besòs i el Maresme “només amb recursos de l’Ajuntament seria impossible” i per això ha demanat la implicació de tothom “per treballar de forma apartidista”.