FRANCESC HOMS, portaveu del Govern "Hem d'aprofitar el que serà l'Onze de Setembre per demostrar el que som, el que pensem, el que manifestem i com ens afirmem."

L’acte institucional començarà a dso quarts de 12 a la Ciutadella, amb la tradicional desfilada de la formació de gala dels Mossos d’Esquadra, que entraran sota els acords de la Muixeranga d’Algemesí. L’alcalde de Capmany, Jesús Figa i Comas, serà l’encarregat de lliurar la senyera als presidents del Parlament i la Generalitat, en representació de tots els municipis de l’Alt Empordà afectats pels incendis.

Homenatge als escriptors

La part central de l’acte commemora com cada any les diverses efemèrides vinculades amb les diferents variants dialectals de la llengua catalana. L’actor Pep Tosar llegirà una rondalla mallorquina recollida per Antoni Maria Alcover, en el 150è aniversari del seu naixement. També es recordarà el centenari del naixement de Xavier Montsalvatge, els 50 anys de la mort d’Eduard Toldrà, i els 25 anys de la mort de Frederic Mompou i Manuel de Blancafort.

Els textos de tres grans escriptors catalans nascuts el 1912 tindran protagonisme: els de Pere Calders, Avel·lí Artís Gener, “Tísner” i Joan Sales. També el mig segle de publicació de ‘La plaça del Diamant’, de Mercè Rodoreda, i ‘Nosaltres els valencians’, de Joan Fuster.

La cantant portuguesa Maria de Medeiros interpretarà una versió de Raimon sobre un poema d’Ausiàs March, i es recordarà els poetes J.V. Foix i Gabriel Ferrater i el filòsof Francesc Pujols. L’acte, presentat per la periodista Mònica Terribas, acabarà amb el cant d”Els segadors’.