"Per què he vingut? Perquè em sembla que les institucions les hem de defensar tot el poble." "Perquè el que estan fent és una injustícia. I si ens volen condemnar la presidenta del parlament, tots els que ens sentim catalans ens jutgen igualment a nosaltres." "Hem d'estar al seu costat a totes, totes." "Som un poble lliure, ens han de deixar expressar-nos i això és el que no s'està fent." JORDI SÀNCHEZ, president de l'ANC "La presidenta del Parlament no estarà sola. Som milers els ciutadans i ciutadanes que estem per donar suport a les institucions. Aquest país només té un recorregut possible que és expressar-se lliurement a les urnes, debatre les idees que vulgui al Parlament i treballar unitàriament per fer un país millor i lliure. Guanyarem la victòria, el referèndum i la llibertat." JORDI CUIXART, president d'Òmnium Cultural "Estem en una hora crítica, en un moment trascendental de la nostra construcció nacional com a poble però més que mai la nostra unitat i fermesa és la garantia d'aconseguir sortir d'aquesta situació indèdita i antidemocràtica." NEUS LLOVERAS, presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència "Avui és, un cop més, una demostració de la unitat i la força del moviment que tenim a Catalunya. Per això estem aquí i continuarem lluitant. Cada cop que s'ataqui un càrrec electe català, cada cop que es vulgui impedir que els catalans continuem amb allò que majoritàriament hem decidit que volem fer, aquí estarem tots units per impedir que el camí quedi obstacularitzat." MIQUEL BUCH, president de l'Associació Catalana de Municipis "Deixar clar que quan es persegueix la presidenta del Parlament, que és l'expressió més gran democràtica que té un país, es persegueix els 7,5 milions de catalans i catalanes. Per tant, avui ni un pas enrere. Estem defensant la democràcia. Això va de democràcia, no de política."

També al carrer, a les portes del Parlament, han volgut donar suport a Forcadell nombrosos ciutadans i 400 alcaldes amb les vares alçades i crits d’independència. La comitiva de suport s’ha concentrat a la cambra catalana per avançar pel passeig dels Til·lers fins a les portes del TSJC, al passeig de Lluís Companys, oferint una imatge d’unitat com la que ja es va produir en la declaració de l’expresident Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha acompanyat Forcadell durant un tram del trajecte, ha assegurat que serà la presidenta del Parlament encara que la inhabilitin.

La comitiva l’han encapçalat la mateixa Forcadell, el president Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, l’expresident Mas, Jordi Turull i els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural. També hi eren els tinents d’alcalde de l’Ajuntament Gerardo Pisarello i Jaume Asens, mentre que l’alcaldessa Ada Colau ha donat suport a Forcadell a través de twitter.

A mig camí, al Parc de la Ciutadella, tots els concentrats s’han fet una fotografia darrere de la paraula “democràcia”. Una unitat que també s’ha deixat palesa en les declaracions que s’han fet davant el TSJC. Per Jordi Sánchez, de l’ANC, l’acte d’avui demostra que la presidenta “no estarà sola” que “milers de ciutadans” donen suport a les institucions. Jordi Cuixart d’Òmnium i Neus Lloveras de l’AMI també han parlat d’una “demostració d’unitat” per “sortir d’aquesta situació inèdita i antidemocràtica”, mentre que Miquel Buch, de l’ACM, ha dit que “quan es persegueix la presidenta del Parlament es persegueix als 7,5 milions de catalans.”

També nombrosos ciutadans s’han concentrat a les portes del Palau de Justícia per rebre la presidenta del Parlament amb estelades, cants i crits d’independència. Un cop ha arribat la comitiva, la mateixa paraula “democràcia” i el cant d’Els segadors’ han tornat a servir per fer una fotografia conjunta i acompanyar la presidenta del Parlament en els instants previs a l’entrada al tribunal per declarar. Forcadell ha pujat les escales del TSJC acompanyada del seu marit i el seu advocat uns minuts abans de dos quarts de nou del matí.


Suport a Forcadell des de Gal·les

Una de les mostres de suport que ha rebut avui la presidenta de la cambra catalana ha estat la de la presidenta del Parlament gal·lès, Elin Jones, que ha publicat un tuit en català en què mostra la seva solidaritat amb “la col·lega Carme Forcadell”.