Operaris especialitzats han començat a retirar aquest dilluns les restes d’amiant que hi ha al turó de la Rovira. El districte d’Horta-Guinardó ha contractat una empresa per eliminar les restes de fibrociment al recinte de les bateries antiaèries seguint el protocol per a aquest tipus d’actuacions. Prèviament, s’ha fet un estudi tècnic al terreny per localitzar-ne tots els residus.

Fragments a tot el recinte

Després de la inspecció, s’ha detectat que els fragments estan per tot el recinte, sobretot a la vessant nord i la zona propera al carrer de Marià Labèrnia, i no només al voltant de la tanca. El districte calcula que amb aquesta intervenció s’extrauran uns 40 quilos de material.

Retirada d'amiant al turó de la Rovira

La uralita va ser un dels materials amb què es van construir les barraques que hi va haver al turó de la Rovira fins a l’any 1992. Quan es van enderrocar s’hi van deixar les restes de fibrociment. Ara, els fragments d’aquest material han aflorat després de les pluges intenses de l’estiu i arran de les obres de instal·lació de la tanca.

Els veïns en reclamen una neteja intensiva

Els veïns critiquen que els treballs de neteja “s’han fet tard” i asseguren que l’afluència de visitants a l’exterior del recinte tancat accentua el problema. Des del Consell Veïnal del Turó de la Rovira, Antonio Gil assegura que “el recorregut dels visitants per l’exterior, quan tanquen a la tarda, remou la terra i en surt encara més amiant i restes de les antigues barraques”.

Segons Gil, els operaris treballaran “durant dos o tres dies”, un temps que els qui viuen a la zona consideren insuficient. Assegura que els fragments d’amiant estan molt dispersos i calculen que “calen almenys dos mesos per netejar-ho tot”.

Segon pla per retirar les restes del subsol

Malgrat la neteja més superficial, tant veïns i com el districte sospiten que hi ha més restes al subsol. Per això, el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, va explicar que es farà un segon estudi més profund per geolocalitzar-les i retirar-les.

Retirada d'amiant al turó de la Rovira