Entitats de Ciutat Vella i la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) qualifiquen de “gravíssim” el fet que hagin caducat els expedients que obligaven a retirar les terrasses de 33 establiments de restauració de Ciutat Vella. En un comunicat conjunt, qualifiquen aquest acte de “deixadesa institucional” i consideren que, fins i tot, es pot parlar de “suposada prevaricació” per part del consistori. Els expedients que el consistori hauria “deixat caure” corresponen a 33 locals que acumulaven reiterats incompliments de la normativa.

El comunicat el signen l’Associació de Veïnes i Veïns del barri Gòtic, l’Associació Veïnal del Casc Antic, l’Associació Xarxa Veïnal del Raval i la FAVB. Expliquen que el mateix regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, els va confirmar la setmana passada que el procés havia caducat. De fet, asseguren que aquest dilluns s’haurien d’haver fet efectives les mesures, una vegada complert el període d’al·legacions.

Expedients caducats al juny

L’Ajuntament de Barcelona ha admès que efectivament els 33 expedients de no renovació de les llicències van caducar al juny, després de tres mesos de tramitació. Segons fonts municipals, els expedients es van obrir al març ivan rebre “nombroses al·legacions”. El consistori afirma que que ara està buscant “totes les maneres possibles” de fer complir les ordenances amb les eines administratives de què disposen: “El que volem és que les terrasses incomplidores compleixin o no estiguin en funcionament”.

Reclamen la compareixença de Collboni i Batlle

Per tot plegat, les entitats reclamen la compareixença pública de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el regidor Albert Batlle, perquè aclareixin què ha passat. També demanen incoar nous expedients amb caràcter d’urgència de no renovació de les llicències. A més, reclamen que s’apliqui el mateix criteri de retirada de llicència a d’altres establiments que els últims mesos han rebut sancions similars.

Durant el 2022, l’anterior govern municipal d’Ada Colau va intensificar les inspeccions i els expedients a les terrasses dels establiments de restauració de Ciutat Vella, especialment en aquelles zones amb més activitat turística. De fet, els 33 locals que havien de retirar la terrassa acumulaven més de cinc expedients amb sancions greus o molt greus, i alguns fins i tot havien rebut fins a 15 expedients en un any.