El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha proposat un pacte metropolità per accelerar la sobirania energètica i “no dependre de sistemes polítics que ataquen democràcies”. En un col·loqui a Foment del Treball, Collboni ha convidat els municipis de la regió metropolitana (àmbit que inclou l’àrea metropolitana, els dos Vallesos i el Maresme) a coordinar-se per produir energia renovable i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic.

El líder socialista ha dit que el pacte ha de servir per coordinar la regulació en temes en els quals l’Àrea Metropolitana no té competències, com ara la transició energètica, la transició digital o “les noves mobilitats” -terme que inclou el repartiment de mercaderies o la mobilitat elèctrica compartida-. En el camp de l’energia, Collboni ha criticat que “el desgovern de la Generalitat els últims 10 anys ha deixat Catalunya a la cua d’implantació de renovables”.

Estendre l’exemple de Barcelona

Collboni ha posat d’exemple el mecanisme que va posar en marxa l’Ajuntament de Barcelona per instal·lar plaques solars en terrats d’habitatges i equipaments amb inversió publicoprivada. Segons ha detallat, s’estan revisant 1.432 sol·licituds, dels quals el 94 % són en edificis residencials. Collboni ha dit que aquesta mesura “és una revolució” i ha plantejat estendre’l als municipis de la regió metropolitana per generar fins a 830 MW de potència que podrien cobrir el consum d’un milió de persones a l’any fins al 2030.

En el camp de la “nova mobilitat”, ha plantejat la necessitat de regular en àmbit metropolità la distribució de mercaderies (amb ordenances i punts físics de distribució), així com el lloguer de motos o bicis elèctriques perquè les fronteres entre municipis no suposin barreres. En el marc d’aquest pacte, també ha insistit a fer un debat sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat, que ha defensat per millorar la connectivitat amb l’Àsia i Amèrica.