Setmana decisiva per a les finances municipals. El govern de comuns i PSC portarà a aprovació inicial en la Comissió d’Economia d’aquest dimecres el pressupost per al 2021, que per primer cop creix per sobre dels 3.200 M €. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha assegurat que el govern municipal és optimista amb l’aprovació dels comptes i que les converses amb els grups de l’oposició són “fluides i positives”.

“Dimecres podem tenir bones notícies, però vull ser molt prudent perquè això no es pot dir fins que no estigui votat”, ha admès Collboni, després d’assegurar que els comptes estan oberts al debat amb l’oposició. El primer tinent d’alcalde ha reiterat que el pressupost del 2021 permet incrementar la despesa global en 500 M € en bona part gràcies a les aportacions previstes per part de l’Estat.

Una abstenció generalitzada?

Una de les incògnites que es resoldran en la comissió de dimecres és si, per primera vegada, un pressupost municipal passa el primer tràmit sense cap vot en contra. Consultada per betevé, l’oposició no té encara decidit el vot al 100 %, però la majoria de grups no donen per segur un vot en contra. La de dimecres serà l’aprovació inicial i quedarà encara un recorregut fins a la votació definitiva al ple del 23 de desembre, que els partits volen aprofitar per modular els comptes.

Cs: “El vot dependrà de la negociació”

El portaveu de Cs, Paco Sierra, s’ha mostrat disposat a discutir el pressupost: “Tenim tota la predisposició a ser responsables”. Ara bé, ha dit que el vot dependrà de les negociacions i ha reclamat al govern municipal que recapaciti en termes fiscals. “Veiem bé un pressupost expansiu, però no a costa de les butxaques dels barcelonins”, ha afirmat. També veu risc en incrementar el deute.

Des d’ERC, que van donar suport als comptes del 2020, veuen bé que el pressupost sigui expansiu, però no comparteixen les presses del govern municipal per aprovar-lo abans que acabi l’any i reclamen entrar al detall de les partides. Junts per Catalunya, que també va aprovar el pressupost del 2020, veu els números del 2021 poc realistes i lamenten que l’Ajuntament no s’endeuti més.

El PP es mou entre el “no” i l’abstenció en funció de quines ajudes articuli el consistori als sectors més afectats per la pandèmia. Des de Barcelona pel Canvi apunten, probablement, a una abstenció per deixar la porta oberta a negociar els comptes i també una rebaixa de les ordenances fiscals.