collboni lisboa trobada alcaldes
Foto: Ajuntament de Barcelona

(ACN) Jaume Collboni ha destacat aquest dimarts el paper de les ciutats com a “motor” davant reptes globals com la descarbonització i l’accés a l’habitatge al Fòrum La Toja, a Lisboa, en què ha participat juntament amb altres alcaldes. En la primera trobada entre Collboni i el seu homòleg lisboeta, Carlos Moedas, han acordat treballar en comú en àmbits com l’economia blava, la innovació i la mobilitat sostenible.

L’alcalde de Barcelona ha participat en la taula rodona titulada “Ciutats a l’avantguarda de la transformació social” i ha compartit panell de debat amb Moedas i amb l’alcalde de Porto, Rui Moreira. Els tres han abordat alguns dels principals reptes per a les ciutats i regions metropolitanes, com les transicions climàtiques, energètiques i de mobilitat per fer ciutats més sostenibles.

En aquest context, Collboni ha defensat que les ciutats són les “peces centrals” que afronten avui els grans reptes globals. Per això ha advertit que “cal tenir una visió com mai abans, però alhora cal atendre l’escala humana de la política, una dimensió que fa únic treball municipal”.

L’habitatge com a primera font de desigualtat

L’accés a l’habitatge s’ha identificat com el problema principal a les tres ciutats. En aquest sentit, Collboni l’ha assenyalat com la primera font de desigualtat, especialment per als fills de la classe mitjana i treballadora.

Per això ha apostat per augmentar les polítiques d’oferta pública i privada, tot recordant que els ajuntaments “no tenen ni les competències ni la capacitat financera per abordar tot el problema”. Per això ha opinat que aquesta “hauria de ser la preocupació principal dels estats i també de la Unió Europea, perquè és un problema transnacional”.

El Fòrum La Toja és un espai de diàleg i reflexió sobre els grans reptes i desafiaments globals que afecten especialment Espanya i Portugal. També hi ha assistit la tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay.