El 2020 acaba amb males notes per a Ada Colau. L’alcaldessa torna a suspendre en el Baròmetre semestral de l’Ajuntament i ho fa amb la nota més baixa des de ocupa el càrrec: 4,3. En l’enquesta, la majoria de barcelonins (46,1 %) puntua com a dolenta o molt dolenta la gestió municipal i pugen fins al 65,9 % els que creuen que la ciutat ha empitjorat en l’últim any. Ara bé, malgrat aquestes notes, Colau guanyaria les eleccions municipals amb un estret avantatge per sobre d’ERC.

Maragall, Collboni i Artadi superen Colau

L’alcaldessa no només suspèn sinó que hi ha tres líders municipals que treuen millor nota. Com ja ha passat en les últimes enquestes, Ernest Maragall (ERC) és l’únic que aprova amb un 5,2. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC) baixa dues dècimes respecte l’últim baròmetre i obté un 4,7, mentre que Elsa Artadi (JxC), que també recula, es queda amb un 4,4. En el Baròmetre del juny, només Maragall tenia millor nota que Colau.

Pel que fa a la resta de líders, Luz Guilarte (Cs) també perd puntuació i es queda amb un 3,5. La líder de Ciutadans és, de tots els caps de grup, la més desconeguda: només un de cada 10 barcelonins sap qui és. El popular Josep Bou obté un 3 pelat, mentre que Manuel Valls obté la pitjor nota de tots amb un 2,7. Cal dir que no hi ha cap líder municipal que millori la puntuació respecte l’última enquesta i tots perden dècimes.

L’alcaldessa, sense rival a les urnes

A diferència del que va passar a les eleccions municipals del 2019, Barcelona en Comú guanyaria ara a Esquerra, amb un avantatge mínim de dues dècimes. La distància s’ha escurçat respecte l’últim baròmetre, en què els comuns es van separar vuit dècimes dels republicans. El PSC es manté com a tercera força en intenció de vot tot i que perd força. Junts manté la tendència a la baixa des de les eleccions. Cs i el PP pugen en intenció de vot, però amb percentatges molt baixos.

Fins i tot la CUP, que està fora de l’Ajuntament, té més intenció de vot que Junts, Cs i el PP. Cal dir, però, que un 29,6 % diu que no sap a qui votaria i un 15,2 % no contesta.

Empitjora la gestió municipal… i la ciutat

Pel que fa a la valoració de la gestió municipal, els barcelonins que creuen que és dolenta o molt dolenta pugen 10 punts i superen els que la veuen bona o molt bona, que eren majoria en l’última enquesta. Quan es pregunta sobre l’estat de la ciutat durant l’últim any, el 65,9 % creu que ha empitjorat, mentre que un 20,6 % apunta que ha millorat, dos punts menys que al baròmetre del juny.

El govern atribueix les notes al pessimisme

El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha tret ferro del suspens de l’alcaldessa i atribueix les males notes al “pessimisme i la situació negativa”. “Quan hi ha dificultats tendim a responsabilitzar aquells que ens representen”, ha afirmat Martí. En canvi, el regidor ha destacat la victòria que obtindria Colau a les urnes i ha assenyalat que els tres partits d’esquerres que van pactar el pressupost segueixen al capdavant. “Arrassaria l’esquerra”, ha valorat.

La inseguretat i el trànsit preocupa més que la covid

Ben diferent és la valoració que en fa l’oposició. “La ciutadania no veu que el govern municipal doni respostes a les seves demandes”, ha sentenciat Elisenda Alamany (ERC), que ha destacat el nou suspens de Colau. Des de Junts, Elsa Artadi ha destacat que la valoració política de l’alcaldessa “es desploma” i que la covid-19 ha dut els barcelonins a “suspendre clarament” la gestió municipal. Óscar Ramírez (PP) ha dit que “Colau superarà tots els rècords negatius en gestió” i que el govern de comuns i PSC “és líder en crear nous problemes”.