L’alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú a la reelecció, Ada Colau, ha assegurat que el pla que el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest cap de setmana per mobilitzar 50.000 habitatges de la Sareb i destinar-los a lloguer assequible “no tindrà impacte” en grans ciutats com Barcelona. Ho ha dit en un col·loqui al Cercle d’Economia en la ronda de contactes que l’entitat fa amb els alcaldables de les eleccions municipals 2023.

Colau ha explicat que a Barcelona hi ha poca oferta de pisos de la Sareb i que “no tindrà impacte” la proposta, perquè hi ha poca oferta i “de mala qualitat, gairebé invivible”. “No serà una solució”, ha afirmat l’alcaldessa, tot i que s’ha mostrat partidària de mobilitzar habitatge per garantir-hi l’accés.

Capacitat de gestió per superar “recels inicials”

L’alcaldessa ha assegurat que en els vuit anys en el càrrec ha demostrat capacitat de gestió per superar “els recels inicials” de quan va prendre possessió del càrrec. “Hi ha motius de sobra per creure que el model econòmic de Barcelona funciona”, ha dit en una conferència al Cercle d’Economia, en què ha agraït a aquesta entitat que no s’hagi sumat als “discursos catastrofistes” sobre la ciutat.

Colau ha admès que quan va arribar a l’alcaldia hi podia haver dubtes sobre la seva gestió, però ha defensat que en aquests dos mandats “s’ha vist que s’havia de posar ordre i redreçar un model que no era bo per a la ciutat”, en al·lusió a la dependència del turisme. L’alcaldessa ha destacat algunes dades econòmiques, com ara el ritme de creació d’empreses i la posició de Barcelona en rànquings internacionals, per defensar la seva obra de govern.

“Benvinguda sigui la crítica”

En un auditori que tenia ganes de confrontar les polítiques d’Ada Colau en matèria d’habitatge, infraestructures, mobilitat o seguretat, l’alcaldessa ha rebatut totes les crítiques. “Benvinguda sigui la crítica”, ha admès Colau quan un dels assistents li ha etzibat: “Si ho fa tan bé —en al·lusió al discurs inicial— per què té tantes crítiques?”. L’alcaldessa ha fet gala d’estabilitat amb l’aprovació de quatre pressupostos i de tenir “l’atur més baix dels últims 15 anys”.

Colau ha reconegut que Barcelona té “reptes de seguretat” i que “la delinqüència està baixant” malgrat missatges que han volgut transmetre una imatge de “caos i decadència” que “és mentida”. La candidata a la reelecció també ha rebutjat l’ampliació de l’aeroport tal com es va plantejar, perquè no es preveia com captar rutes intercontinentals i es parlava de guanyar 20 milions de passatgers “quan la ciutat està al límit de visitants”.

Colau també ha defensat la connexió del tramvia per la Diagonal perquè “és de sentit comú” i ha rebatut que hi hagi alternatives de mobilitat més ràpides.