Amb el títol “Projecte refugi, una mirada empàtica“, els alumnes de 1r d’ESO de l’Escola Nou Patufet han volgut mostrar el que han sentit en posar-se en la pell dels refugiats, a través de dibuixos. S’han endinsat en aquest tema per iniciativa pròpia. L’escola treballa per projectes i el trimestre passat els alumnes van demanar centrar-se en aquesta problemàtica, que està a l’ordre del dia. La idea va sorgir després de la setmana que l’escola va dedicar als refugiats el mes de desembre. Els joves van quedar impactats amb tot el que van anar descobrint sobre la situació que viuen les persones que han de deixar el seu país per circumstàncies extremes.

Durant tot un trimestre han treballat a fons el tema, han après la diferència entre un immigrant i un refugiat, les diferents causes per les quals han de marxar de les seves llars, què passa durant el trajecte, les ajudes que poden rebre, les polítiques d’immigració, el funcionament d’un CIE, etc. Amb relació als refugiats, han vist una obra de teatre de Metges sense Fronteres, han visitat el Museu de la Immigració i han vist algun documental.

Des de totes les àrees els professors han anat resolent els dubtes que tenien els alumnes sobre el tema. Tot i així, el que més els ha marcat ha estat el que han fet en l’assignatura de castellà, entrevistar el Mohamed, un immigrant vingut del Líban que els va explicar la seva història. Prèviament els joves s’havien imaginat les respostes que els podria donar a cada pregunta, però van quedar sorpresos amb la realitat.

En l’assignatura de plàstica, aprofitant les tècniques d’ombres i de retrat que estaven aprenent, van decidir dibuixar com se senten les persones que han de passar per aquesta situació. D’aquesta manera han posat el punt final al projecte, fent-ne a tothom partícip, ja que els dibuixos es poden veure en una exposició a la seu del districte de Gràcia, fins al 14 de juny.