L’Ajuntament de Barcelona ha decidit blindar fins al 2028 dues mesures que tenen per objectiu garantir la convivència i el descans veïnal a Ciutat Vella. D’una banda, es manté per als propers quatre anys la prohibició de rutes turístiques o correbars per front de l’anomenat turisme de borratxera. De l’altra, s’estén també fins al mateix any la limitació de grups turístics, tant pel que fa al topall de persones que en poden formar part, com de grups que poden coincidir en un mateix emplaçament.

La prohibició dels correbars, en vigor des del 2012

La prohibició de promoure, organitzar o realitzar rutes alcohòliques pels carrers de Ciutat Vella és vigent des del 2012 i fins ara s’anava renovant anualment. De fet, enguany vencia a l’octubre i amb aquest pas endavant, el veto dels correbars s’estén a quatre anys. El decret preveu sancions de fins a 900 euros per als responsables, els guies del grups, les empreses promotores i els establiments que participin a les rutes i que no compleixin aquestes mesures. “No descartem en un futur una modificació de la normativa per incrementar les sancions i el seu aspecte disuassori”, ha afirmat Albert Batlle ,tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i regidor de Ciutat Vella.

Pel que fa al nombre de sancions, el 2022 la Guàrdia Urbana n’ha interposar 408; el 2023, van pujar a 586 i aquest 2024 durant el primer semestre n’han estat 129. En aquest punt, Batlle ha insistit que les sancions es deuen a la publicació d’anuncis promocionals de les rutes. A més, la Direcció de Turisme de l’Ajuntament ha retirat una cinquantena d’anuncis que promocionaven aquest tipus de rutes de consum d’alcohol a plataformes digitals d’anuncis d’oci. “Monitoritzem les xarxes per controlar aquest tipus d’anuncis”, ha assenyalat Batlle, al mateix temps que ha agraït la col·laboració del sector.

Grups turístics limitats

Un altre decret que també passa de allargar-se quatre anys, fins al 2028, és el que limita a 20 les persones que poden formar part d’una visita turística guiada. El text, a més, estableix un topall de grups que poden coincidir en 12 punts turístics de Ciutat Vella. Per exemple, a la plaça de Sant Jaume hi poden ser un màxim de vuit al mateix temps, al Fossar de les Moreres, en poden ser tres, i a la plaça de Sant Felip Neri —un espai molt petit— l’aforament és de tan sols dos. Aquesta mesura es va començar a aplicar el març del 2023 per tal de mitigar la saturació de l’espai públic i les molèsties al veïnat. En aquest sentit, la mesura també prohibeix l’ús d’altaveus per fer les explicacions.

Tot plegat està supervisat per agents cívics, que informen els guies turístics i, si cal, alerten la Guàrdia Urbana. En tot cas, segons l’Ajuntament, un 97 % dels grups compleixen la normativa, amb una mitjana de 13 persones per visita guiada. Dels 3.828 grups turístics supervisats, a més, no s’ha detectat tampoc l’ús de megàfons o amplificadors —també prohibits. Les sancions per no ajustar-se a la normativa oscil·len entre els 1.500 i els 3.000 euros si hi ha reincidència.