La proposta d’ubicar un monument dedicat a Ildefons Cerdà a la plaça de les Glòries ha generat reaccions entre els grups de Ciutadans i Valents a l’Ajuntament de Barcelona. Creuen que l’enginyer i urbanista impulsor del pla Cerdà (origen de la trama Eixample) mereix un reconeixement a la ciutat, però critiquen que sigui el govern d’Ada Colau qui el faci perquè consideren que està desvirtuant el seu llegat amb obres com la superilla de l’Eixample.

“És un gest de mera hipocresia: apunyalen per l’esquena el llegat [el pla Cerdà] i a sobre li posen un monument”, ha afirmat el líder de Ciutadans a l’Ajuntament, Paco Sierra. Des de Valents, Eva Parera ha acusat l’executiu de Colau de “destrossar el pla Cerdà” i alhora “voler-se penjar la medalla d’un homenatge”. “Si volen respectar Cerdà, que reverteixin la superilla de l’Eixample”, ha sentenciat Parera.

Sierra creu que Barcelona té “un dèficit de monuments” i que un homenatge a qui va dissenyar “la Barcelona que coneixem” és benvingut. La proposta per a Cerdà la va plantejar el Col·legi de Camins, Canals i Ports de Catalunya, i té el suport del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. El disseny del monument es decidirà en un concurs públic internacional que es convocarà a l’abril perquè sigui una realitat la tardor del 2024.