Encapçalades per l’ANC i Òmnium Cultural, les entitats, sindicats, patronals i organitzacions civils favorables al referèndum han volgut denunciar el que consideren que és una vulneració “dels drets i les llibertats democràtiques” dels catalans. També s’han dirigit a les institucions europees perquè intervinguin i exerceixin de mediadores per poder realitzar el referèndum amb normalitat.

La Taula per la Democràcia s’ha constituït en pocs dies, ja que es va començar a formar arran de la macrooperació policial del 20 de setembre, quan es van produir 14 detencions i 41 escorcolls en departaments de la Generalitat, organitzacions i empreses presumptament vinculades amb els preparatius de l’1-O. El nou grup transversal fa una crida a la societat catalana per respondre “d’una manera pacífica, ferma i continuada en defensa de les institucions i dels drets fonamentals”.

Entre els afiliats destaquen Casa Nostra Casa Vostra, CCOO de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la FaPaC, la PIMEC, SOS Racisme, UGT de Catalunya, la UFEC i la Unió de Pagesos. A més a més, esperen que el grup es pugui fer més gran amb la inclusió de noves organitzacions en els pròxims dies.