L’endemà que una enquesta de ‘La Vanguardia’ donés la victòria de les eleccions municipals 2023 a Xavier Trias (Junts), els candidats a liderar l’Ajuntament de Barcelona han opinat al respecte. Des de les portes del Turó Parc, Trias ha celebrat que l’enquesta li “dona ànims” perquè Junts partia d’“una situació que ens descartava”. Per Trias, això demostra que els barcelonins volen un canvi a l’Ajuntament.

Hi ha un ambient important de gent que vol un canvi a la ciutat i el volem liderar”
Xavier Trias, candidat de Junts a l’alcaldia

La resta d’alcaldables que tindrien representació han reaccionat a l’enquesta de ‘La Vanguardia’ des dels Tres Tombs de Sant Andreu. Ada Colau (BComú) ha dit que el sondeig encara deixa oberta la lluita entre les llistes més votades i per això ha demanat “que ens centrem en Barcelona, hi ha molt a parlar”. En aquest sentit ha marcat la dicotomia següent:

Barcelona ha de triar mirar cap al futur o tornar al passat. Trias vol desmuntar la feina que hem fet fins ara”
Ada Colau, candidata de BComú a l’alcaldia

Jaume Collboni (PSC) seria el tercer candidat amb més regidors, segons l’enquesta. Ha recordat que tant aquesta com les dues altres que ja s’han publicat mostren “la pujada i la fortalesa del PSC”. De fet, les altres enquestes situaven Collboni com a guanyador dels comicis i per això s’ha ofert a “liderar la nova etapa que ha d’obrir Barcelona”.

Les enquestes deixen clara la voluntat de l’opinió pública d’obrir una nova etapa a Barcelona”
Jaume Collboni, candidat del PSC a l’alcaldia

El quart candidat a l’Ajuntament seria Ernest Maragall (ERC), que perdria més de la meitat dels regidors que té ara. De fet, Maragall ha atribuït els mals resultats de l’enquesta a “una operació dirigida” per conduir l’opinió pública, tal com ha dit que ja va passar a les últimes municipals del 2019.

Hi ha l’afany de controlar què passa a la ciutat. Ens prenem l’enquesta amb serenitat i tranquil·litat”
Ernest Maragall, candidat d’ERC a l’alcaldia

Per sota d’ERC, l’enquesta de ‘La Vanguardia’ atorga dos regidors a Basha Changue (CUP) —ara els cupaires no són dins de l’Ajuntament— i dos més a Daniel Sierera (PP). També des dels Tres Tombs de Sant Andreu, Sirera ha defensat que fins ara totes les enquestes coincideixen a donar representació als populars, cosa que no passa amb altres formacions constitucionalistes. Per això Daniel Sierera s’ha adreçat a aquests altres partits:

Faig una crida a totes les forces no independentistes ni populistes a concentrar el vot en el PP. Lluitem junts”
Daniel Sirera, candidat del PP a l’alcaldia

Entre les formacions que fins ara tenen representació a l’Ajuntament, Ciutadans no aconseguiria cap regidor, segons l’enquesta de ‘La Vanguardia’. La diputada Anna Grau (Cs) ha reaccionat amb un vídeo des de Madrid difós a través de les xarxes socials restant-li importància als resultats de les enquestes i titllant-les, en alguns casos, com a “intents de descatalogar alguns partits”.

Tant de bo el constitucionalisme d’alguns a Barcelona i a Catalunya no fos com el desdejuni intermitent: ara sí, ara no”
Anna Grau, diputada Cs