violencia masclista

(ACN/Redacció) En una setmana negra a Barcelona, amb un crim de violència masclista al Camp de l’Arpa i un possible cas de violència vicària a Horta, representants de l’Ajuntament de Barcelona han viatjat a Madrid per reunir-se amb el govern estatal per abordar millores per combatre les violències masclistes. En la trobada, les responsables municipals han traslladat els “esforços” de Barcelona per atendre aquests casos i han detallat que la “millora en els circuits i la coordinació dels serveis municipals d’atenció requereix un reforç del finançament“.

A la trobada hi han assistit la segona tinenta l’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, la regidora de Feminismes, Raquel Gil, i la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Aina Calvo.

Ampliar els serveis d’atenció i assessorament

Segons ha detallat l’Ajuntament en una nota de premsa, Barcelona va rebre el 2023 al voltant del 360.000 euros provinents dels fons de l’Estat per atendre les violències masclistes. El govern municipal ha demanat a Madrid més recursos per ampliar serveis com el CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona), que en casos de violències sexuals, feminicidi o violència vicària ofereix acompanyament psicosocial a tot l’entorn. També per destinar-los a la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH), que ofereix atenció especialitzada (social, psicològica, judicial i allotjament) a qualsevol persona víctima de tràfic.

Reconeixement de la violència vicària

En la trobada, la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Aina Calvo, ha traslladat el condol i la condemna pel recent assassinat d’una dona al Camp de l’Arpa i per l’assassinat de dos infants, presumptament, a mans del seu pare a Horta, un cas que s’investiga com a possible violència vicària.

Precisament, s’ha expressat la necessitat d’incloure el concepte de la violència vicària en la Llei de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, quan diu que “no només la dona és víctima d’aquesta mena de violència, també ho són els seus fills utilitzats pel seu maltractador per produir mal”.

Les responsables municipals han expressat que, a més de la violència vicària, la modificació també ha d’incorporar la violència obstètrica, la vulneració de drets sexuals i reproductius, l’econòmica, la digital i la de segon ordre, com ja recull la llei catalana 17/2020.