(ACN/redacció) L’assemblea del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), que atén víctimes de violència masclista a Barcelona, ha convocat una vaga per al 23 de febrer del 2023, segons han informat els treballadors en un comunicat. Reclamen més personal per poder oferir un servei de qualitat a les víctimes.

La decisió arriba després de mesos durant els quals els treballadors han tramès a la gerència i les direccions de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) la necessitat de reforçar els recursos humans i materials per poder oferir una “atenció de qualitat” a la ciutadania. Lamenten que no han obtingut cap proposta concreta a les seves reivindicacions i que, per això, han convocat l’aturada.

No és la primera vegada que els treballadors del SARA protesten per les condicions laborals. El 2020, també van manifestar-se al carrer per denunciar la seva situació.

Estrès, ansietat i malestar psicosocial

Entre les denúncies, hi ha la de la manca de plantilla per prestar un servei públic amb qualitat i la sobrecàrrega de treball que comporta. L’assemblea explica que aquesta situació provoca situacions d’estrès, trastorns d’ansietat i malestar psicosocial entre els treballadors.

D’altra banda, denuncien que s’està incomplint la normativa que estipula que s’han de destinar recursos suficients per assegurar l’efectivitat dels drets de les dones a viure una vida lliure de violències, així com la llei general contra la violència de gènere.

Denuncien l’incompliment de les ràtios

Els treballadors han assegurat al comunicat que tampoc no es compleixen ràtios i que hi ha temporalitat i manca de reconeixement de l’especialització. Han afegit que tot plegat es tradueix en llistes d’espera per a les dones, que poden arribar als dos mesos abans de la primera visita amb una psicòloga; manca d’atenció jurídica en el moment inicial dels processos penals, insuficiència de recursos en l’àmbit d’inserció laboral i manca de places d’acollida.

L’Ajuntament diu que s’està treballant per millorar

Davant l’anunci de vaga, l’Ajuntament ha explicat que el SARA és un servei que es va internalitzar l’any 2016 i que en aquell moment la jornada laboral i les condicions de treball del personal es van igualar a les que els corresponen segons la categoria laboral de la plantilla municipal. Respecte al moment de la internalització, afegeixen fonts municipals, la plantilla s’ha incrementat en un 70 % ja que ha passat de 27 a 46 professionals. Tot i això, asseguren, l’Ajuntament treballa conjuntament amb el personal del SARA per millorar el servei i atendre les seves peticions.

L’Ajuntament també diu que, en aquest moment, les xifres d’atenció han disminuït un 22 % respecte al 2016 i són similars a les que hi havia el 2013, quan el servei encara no estava internalitzat: 1.300 dones i uns 200 menors. Pel que fa a les places d’acollida, fonts municipals afegeixen que se’n cobreixen unes 300 cada mes i que l’any 2022 se’n van crear 58 ampliables fins a 92 en els propers dos anys. Finalment, expliquen que el temps d’estada als allotjaments d’urgència —que solen ser hostals, pensions o pisos d’estada temporal— “acostuma a ser baix” i que s’ofereixen com a alternativa urgent.