L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la creació de sis promocions més d’habitatges amb serveis per a gent gran que sumaran 475 pisos, i que estan en diferents fases de construcció. Això permetrà incrementar un 33 % aquest servei i ampliar l’oferta total fins a 1.908 habitatges, perquè la ciutat disposa de 24 promocions amb 1.433 habitatges que ja estan funcionant. Es tracta de pisos socials de lloguer reservats per a persones amb més de 65 anys i amb dificultats d’accés a una llar, que paguen en funció dels seus ingressos. A banda, els usuaris que hi viuen tenen un servei d’atenció sociosanitari per acompanyar l’envelliment i evitar la soledat.
Sis promocions a cinc districtes
Entre les promocions noves que ja estan en construcció, la primera que s’estrenarà és la del carrer de Puigcerdà, a Sant Martí, amb 48 habitatges que ja gairebé estan enllestits.
També aquest 2023 està previst que finalitzin les obres de tres finques més: l’edifici de Germanetes, a l’Eixample, amb 47 pisos; les promocions de Porta Trinitat Vella, amb 85 habitatges, i de les casernes de Sant Andreu, amb 152, totes dues a Sant Andreu.
A banda, també el 2024 està previst acabar-ne dues més: la del carrer de Veneçuela, a Sant Martí, amb 60 places, i la de l’antiga Quirón, a Gràcia, amb 83. En aquest últim cas, el final de les obres està previst per a l’octubre del 2024.
Colau reclama a la Generalitat i l’Estat espanyol que adoptin un “servei d’èxit”
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reivindicat aquest servei com un model d’èxit. Els pisos de lloguer social per a gent gran són “un encert perquè les persones grans que hi viuen milloren la qualitat de vida i la salut“, ha dit. Per això, ha reclamat que les altres administracions es facin seu aquest model.
Aquest és un model de futur que també hauria de ser un model d’èxit a Catalunya i a tot l’estat. Sobretot després de l’experiència de la pandèmia i les residències
Colau també ha assegurat que les residències són necessàries en els casos en què hi ha un alt grau de dependència, però ha insistit que no ha de ser l’opció majoritària. “Les residències no són idònies per a les persones grans, ho sabíem, però després de la pandèmia s’ha confirmat encara més”, ha afegit.
20 anys d’un model d’atenció residencial amb ADN barceloní
Els habitatges amb serveis per a persones grans són un model que combina polítiques d’habitatge i serveis socials. La primera promoció es va posar en marxa el 2003, ara fa dues dècades. L’objectiu és que les persones usuàries puguin accedir a una llar adaptada a les seves necessitats a un preu assequible i disposar de serveis d’acompanyament en el procés d’envelliment i evitar la soledat no volguda.
Per exemple, els pisos tenen línies de telèfon amb servei de teleassistència i banys equipats per facilitar-ne l’accés. A banda, també hi ha sales polivalents per a activitats comunitàries per potenciar la interacció entre veïns i evitar l’aïllament.
El preu mitjà mensual és d’uns 444 euros, dels quals l’Ajuntament en subvenciona el 62 %. Un dels requisits per accedir-hi és disposar d’uns ingressos anuals iguals o inferiors a 2,5 vegades de l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM). Les persones usuàries paguen en funció dels seus ingressos.
El perfil: dones de 81 anys que viuen soles
El perfil d’usuari del servei de pisos de lloguer social per a gent gran són dones que viuen soles. La mitjana d’edat és de 81 anys i majoritàriament són dones (el 72 %) que viuen soles.