L’Ajuntament de Barcelona aposta pel model de terrasses en calçada, impulsat arran de la pandèmia. El consistori ha anunciat que, per tal d’ajudar els establiments de restauració a instal·lar les noves plataformes homologades obligatòries, destinarà entre 3 i 4 milions i mig d’euros de subvencions.

Aquestes ajudes van adreçades als propietaris dels establiments de restauració i similars que hagin disposat d’una llicència extraordinària de terrassa covid-19 a calçada i que obtinguin la renovació de la mateixa per a l’any 2022. Les sol·licituds s’hauran de presentar en línia entre els dies 4 d’abril i 17 de maig i l’atorgament es farà per ordre cronològic de presentació i garantint que tothom que compleixi els requisits pugui rebre l’ajut.

La subvenció, en funció del nombre de taules

Amb aquesta actuació, el consistori vol contribuir a la dinamització econòmica i social i garantir un espai públic de qualitat. Es preveu que les subvencions siguin d’entre 3.300 euros, per aquelles terrasses amb només dues taules, fins als 6.900 euros per als espais amb sis taules o més.

La sol·licitud per mantenir la terrassa, fins al 31 de març

El termini per sol·licitar la continuïtat d’aquestes terrasses excepcionals instal·lades arran de la pandèmia finalitza el proper 31 de març. La permanència de la terrassa estarà sempre condicionada al fet que l’Ajuntament n’aprovi expressament la viabilitat tècnica i al compliment dels criteris marcats per l’ordenança pel que fa a accessibilitat, distàncies, garanties de pas per als veïns, etc. Els restauradors que vulguin mantenir les terrasses en calçada hauran de disposar d’un moble plataforma accessible, homologat i segur on col·locar les taules i cadires. El cost estimat és de 2.500 € per cada taula. La subvenció anunciada pel consistori els ajudarà a fer front a aquesta despesa.

Una plataforma accessible i segura

L’ús de plataformes serà obligatori quan la terrassa s’ubiqui total o parcialment a la calçada. Els mobles hauran d’estar homologats i formar part del Recull d’elements urbans de l’Ajuntament, com els set models codissenyats amb empreses del sector que s’adapten a xamfrà o cordó d’aparcament.

Se situaran als espais de calçada com cordons d’aparcament, sempre que no afectin un carril bici o de transport públic i que no impedeixin el pas de serveis, la utilització dels serveis públics i visualització dels senyals de trànsit i l’accés a pàrquings o equipaments. Caldrà garantir una distància adequada amb els altres elements de l’entorn per garantir l’accessibilitat i la seguretat.