Ortega afirma que la sentència del TSJC “l’esperona”a tornar a la política perquè “quan les coses no m’agraden, baixo a la sorra perquè canviïn”. Per això veu com una opció possible presentar-se com a independent a les primàries que el PDECat farà per escollir el candidat a les municipals del 2019. Després de la desaparició d’Unió del mapa polític, Ortega diu que vol fer política activa, encara que sigui “sense el suport de cap partit”, tot i que no descarta res.

El TSJC va condemnar Ortega, juntament amb Artur Mas i Irene Rigau, a un any i nou mesos d’inhabilitació. Un temps de condemna que ja haurà complert quan se celebrin les eleccions municipals, el maig del 2019. La lluita per l’alcaldia no seria la primera experiència d’Ortega en la política municipal, ja que ja va ser regidora de l’Ajuntament entre el 1996 i el 2007.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Quim Forn, que ja havia anunciat que es presentarà a les primàries del Partit Demòcrata, ha afirmat que era una bona notícia que una persona de “l’avalua de la Joana Ortega” també ho volgués fer. “El partit ha de ser capaç d’escollir el millor candidat o candidata per fer front al govern de Colau, per poder guanyar les eleccions” ha conclòs Forn.