Barcelona ha engegat la maquinària per tenir una ordenança que fomenti la innovació i experimentació a la ciutat. La normativa pretén agilitzar i simplificar els tràmits per posar en marxa proves pilot a Barcelona que serveixin per millorar la qualitat de vida de les persones. L’anunci l’ha fet aquest dimecres l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en la presentació de la guia: ‘Sandbox: entendre i implementar. Guia per a entorns controlats de proves’.

Aquest dijous, Collboni farà el primer pas amb l’aprovació d’un decret d’alcaldia per engegar aquesta normativa i convertir la ciutat en un laboratori de proves pilot.

L’ordenança vol donar resposta a les necessitats del consistori i dels creadors amb una regulació per controlar les proves que es fan i temptejar-les a la ciutat. Segons l’Ajuntament, servirà per avaluar la viabilitat i l’impacte final de producte o servei abans de ser implementat. De fet, una de les proves pilot que s’engegarà la setmana vinent serà un ombratge a l’espai públic.

Un exemple de prova pilot ha estat la superilla del Poblenou, que després s’ha estès a d’altres punts de la ciutat com la superilla de Sant Antoni i la superilla de l’Eixample.

Espais per fer les proves

El nou reglament tindrà un banc d’actius tant públics com privats, que es posaran a disposició dels projectes d’innovació. Hi haurà espais físics com carrers o el port, equipaments com oficines, biblioteques o espais esportius, i festivals musicals o festes majors de la ciutat.

El primer que es farà serà la constitució d’una comissió assessora en matèria d’experimentació i innovació formada per representants de diverses àrees de l’Ajuntament, fundació BIT Habitat, institucions i empreses expertes.