La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la instal·lació de sistemes d’ombra en 20 àrees de jocs infantils el 2025. Seran ombres estacionals, que estaran en funcionament durant els mesos més calorosos i que es retiraran a l’hivern. Amb l’aprovació que s’ha fet ara, el següent pas serà la licitació per a la fabricació d’aquests sistemes, que seran semblants als que ja existeixen a les àrees de joc del Parc de Can Batlló o la del Parc del Poblenou. La licitació del contracte, amb un cost de més de 918.000 euros, està dividit en dos lots de 10 àrees cadascun.

El sistema consistirà, bàsicament, en bàculs permanents —columnes metàl·liques— que estaran ancorats a terra i on s’instal·laran tendals. Seran teles encunyades per evitar l’efecte vela que pot provocar el vent.

Mapa de les 20 àrees infantils amb noves ombres

De moment, els sistemes s’instal·laran en 20 espais, dos per cada districte. Seran sistemes modulars, adaptables a les diferents situacions urbanes. Aquests són els espais que s’han seleccionat, tot i que la llista pot variar en funció del sistema que se seleccioni.

Aquest estiu, tres espais ja tindran ombra

Segons ha detallat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, aquest mateix estiu ja hi haurà tres espais de la ciutat on no es pot plantar vegetació, que tindran ombres. El mes de novembre passat l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que posaria a prova tres prototips que van guanyar un concurs públic. L’objectiu de la iniciativa és combatre les onades de calor i millorar el confort tèrmic al carrer, sobretot per a les persones més vulnerables. De cara als mesos més calorosos, ja estaran disponibles.