La Fundació Barcelona Zoo ha presentat oficialment aquest dilluns el BioBanc per conservar espècies. Es tracta d’un banc de teixits i de cèl·lules d’animals que ja està en marxa i aspira a ser el referent del sud d’Europa. L’objectiu és impulsar la recerca i treballar en la conservació de les espècies, sobretot aquelles que es troben en perill d’extinció. És un projecte capdavanter que s’alinea amb els objectius del nou model de Zoo de Barcelona: educació, recerca i conservació.

El BioBanc vol homogeneïtzar de manera eficient totes les mostres que s’han anat recollint fins ara. Tot el material s’organitza al voltant de dues seus: un banc de línies cel·lulars, anomenat CryoZoo, a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE); i un banc de teixits i gàmetes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Les mostres estan a disposició dels investigadors perquè puguin estudiar els animals de manera menys invasiva, prioritzant la recerca per la conservació de la biodiversitat, ara i en el futur.

A banda de la conservació de tota mena de teixits animals, el BioBanc també prioritza la creació de línies viables cel·lulars i de cèl·lules mare, la reproducció “in vitro”, i la caracterització molecular de les espècies més amenaçades.

11.000 mostres de teixits

L’origen de l’actual banc de teixits d’animals es remunta al 2003, quan el Zoo de Barcelona en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va engegar la conservació de teixits d’animals morts. Gràcies a això, el BioBanc ja disposa d’11.000 mostres acumulades de teixits de fins a 284 espècies.

plomes del banc de teixits d'animals del Biobanc del Zoo de Barcelona
Mostres de plomes d’aus del banc de teixits del BioBanc

D’aquestes mostres, una part important, 3.000, són originades al zoo. La mostra més freqüent és la sang, però també hi ha escates de peixos, plomes d’aus, pèls de mamífers, saliva, femtes i també material reproductiu.

Cada vegada parlem més del concepte ‘one health’, perquè si no preservem la salut de l’ecosistema, l’impacte serà molt negatiu en tots els àmbits. La preservació de la biodiversitat és cabdal per a la salut del planeta, dels animals i també de l’ésser humà
Manel López Béjar, investiador de la UAB

El CryoZoo, un treball cel·lular innovador

Des del 2018 també s’ha desenvolupat el CryoZoo per emmagatzemar línies cel·lulars en col·laboració amb l’Institut de Biologia Evolutiva. De moment, el CryoZoo disposa de 230 mostres d’un centenar d’espècies de vertebrats diferents, de les quals gairebé la meitat provenen del Zoo de Barcelona, i té unes 120 línies cel·lulars establertes.

cèl·lules congelades del CryoZoo del BioBanc del Zoo de Barcelona
Cèl·lules congelades al CryoZoo del BioBanc

Segons ha explicat Tomàs Marquès i Bonet, investigador ICREA a la UPF, a partir d’aquestes primeres cèl·lules, el CryoZoo podrà utilitzar tècniques de reprogramació cel·lular per a la creació de cèl·lules mare que en futur podrien arribar a ser diferenciades en cèl·lules reproductores, l’últim recurs per als animals en perill d’extinció.

El BioBanc és una visió, una infraestructura per a la conversació de les espècies que tindrà moltes aplicacions que encara desconeixem. Les futures generacions ens donaran les gràcies
Tomàs Marquès i Bonet, investigador ICREA a la UPF

El projecte té el suport del doctor Oliver Ryder, director del Frozen Zoo de San Diego, el projecte mundial més important per a la conservació d’espècies.

“Un zoo sense recerca no té sentit”

El director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcon, i la tercera tinenta d’alcalde, Laia Bonet, han posat el focus en el fet que en l’actualitat “un zoo sense recerca no té sentit”. El BioBanc és el projecte més ambiciós que ha engegat el Zoo, i neix amb una clara vocació internacional i l’ambició d’esdevenir un centre de referència europeu.