Cristóbal Montoro ha evitat en tot moment parlar d’intervenció, però això és el que serà a la pràctica: el govern de l’Estat controlarà les finances de la Generalitat. El ministre ha donat 48 hores a Carles Puigdemont perquè congeli el que queda de pressupost. El termini començarà a comptar a partir de la setmana que ve. Si no ho fa, el mateix Montoro ordenarà que no es pagui res que no siguin serveis essencials, i de fet serà l’Estat qui abonarà directament les nòmines als funcionaris i assumirà les despeses en sanitat, educació i serveis socials (una partida d’uns 1.400 milions d’euros al mes).

L’objectiu, segons Montoro, és assegurar els pagaments als proveïdors i controlar en què es gasten els diners a Catalunya: “garantir que no es gastarà ni un euro en res relacionat amb el referèndum de l’1 d’octubre”, ha afirmat el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo.

La decisió de Madrid arriba l’endemà que el vicepresident Oriol Junqueras comuniqués al ministre que deixava d’enviar-li els informes setmanals sobre les despeses de la Generalitat. Des d’aquí, el secretari d’Economia, Pere Aragonès, ho ha qualificat d’intent de suspendre d’amagat l’autonomia, d’aplicar “l’article 155 de la Constitució per la porta de darrere“, i ha avançat que portaran la mesura a les institucions europees.