L’Ajuntament de Barcelona ha aprofitat la primera quinzena de juliol per fer una campanya d’inspecció massiva a 134 pisos amb indicis de realitzar activitat turística il·legal amb xarxes fraudulentes o mafioses. Com a resultat, s’ha obert expedient de cessament de l’activitat a 75 habitatges, dels quals ja se n’han precintat vuit, de moment.

A més, els responsables s’arrisquen a sancions que van des dels 60.000 fins als 600.000 euros. El nombre d’expedients encara pot augmentar, ja que dels pisos inspeccionats, encara queden per revisar 23, als quals no s’hi va poder accedir durant la campanya.

Múltiples incompliments i delictes

Aquesta campanya intensiva s’ha fet de forma coordinada amb la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra, Inspecció de Treball, Institut Català del Sòl i les agències tributàries catalana i espanyola. I és que les dues xarxes fraudulentes no es limitaven lloguer turístic il·legal. “Gairebé tots els pisos es vinculen a xarxes professionalitzades que operen a escala internacional. No només no tenen llicència, sinó que acostumen a cometre altres il·lícits o incompliments de la normativa“, explica la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet.

Aquests altres delictes o incompliments poden ser frau fiscal, evasió fiscal, documentació falsa per confeccionar els contractes d’arrendament, danys als espais comuns dels edificis, molèsties veïnals o, fins i tot, cobrar la taxa turística a les persones que s’hi allotjaven. A més, tampoc no comuniquen als mossos la identitat de les persones que s’allotgen en aquests pisos turístics, com marca la normativa.

“Tolerància zero”

Les inspeccions intensives s’han dut a terme a àrees amb forta pressió turística, com Ciutat Vella o l’Eixample, però també a altres zones de la ciutat com Horta o Sant Gervasi. Segons l’Ajuntament, amb aquesta actuació es vol demostrar el compromís amb la lluita contra els pisos turístics il·legals. “Tolerància zero amb els pisos turístics il·legals i seguirem en aquesta línia de manera contundent i inflexible”, afirma Bonet.

Avisen, de fet, que l’any vinent es duplicaran els recursos per fer-hi inspeccions i s’incorporaran visions més transversals per perseguir-ne els casos il·legals. L’objectiu és evitar que augmenti aquesta activitat il·lícita a partir del novembre del 2028. La data que ha fixat l’alcalde Jaume Collboni per extingir les llicències dels 10.101 pisos turístics legals actuals.