L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que endurirà els requisits per enderrocar edificis a la ciutat amb l’objectiu que no es perdi patrimoni. Si fins ara el consistori només demanava un comunicat diferit als promotors de les obres, el govern municipal està treballant per canviar l’ordenança i que posi com a requisit obtenir una llicència.

D’aquesta manera es vol protegir un patrimoni que la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, considera que “es trobava en una situació de risc i fragilitat també, diguem-ho clar, per culpa de la gentrificació i l’especulació”. En aquest sentit, per aconseguir una llicència, els promotors hauran d’aportar informació sobre el possible valor de la finca a enderrocar i els tècnics municipals hauran d’estudiar cas per cas les sol·licituds per assegurar-se que no es perd patrimoni sense protecció.

Més control als enderrocaments

“Fins ara es podia enderrocar amb relativa facilitat les finques no incloses al catàleg patrimonial. Ara es considerarà que tota la ciutat pot tenir un valor”, assegura el govern d’Ada Colau. Per això, Sanz ha remarcat que es vol que hi hagi “més control als enderrocs per evitar que desapareguin aquests elements patrimonials que no estiguin protegits”. Amb aquest objectiu, s’incrementarà tant el personal com la dotació econòmica destinada a la conservació i millora del patrimoni, arribant fins als 7,5 milions d’euros.

El canvi a l’ordenança municipal forma part d’un seguit d’accions incloses a la mesura de govern Barcelona, ciutat patrimoni, que té l’objectiu de protegir el patrimoni ja construït, des de les vessants històrica, ambiental i d’identitat popular. Arriba després de casos polèmics com els de les casetes d’Encarnació (a Gràcia) o el de l’antic Hotel Buenos Aires (a Vallvidrera).

Altres accions previstes són la revisió del nivell D de protecció patrimonial perquè qualsevol intervenció en una finca amb protecció D s’hagi de documentar prèviament i la creació d’un nou nivell E per protegir els comerços emblemàtics. De la mateixa manera, també s’inclouran més parcs i jardins al catàleg patrimonial i es revisaran els planejaments urbanístics dels barris de Barcelona per incrementar la protecció dels edificis inclosos a l’àmbit, com ja va passar amb el pla de Gràcia anunciat l’any 2021.

Comparteix a: