L’Ajuntament ha començat a negociar les condicions del conveni de col·laboració següent entre Barcelona i el Govern espanyol per construir habitatge públic. Aprofitant la visita institucional del president del Govern, Pedro Sánchez, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, per visitar una promoció d’habitatges de lloguer públic al barri de la Marina del Prat Vermell, l’alcalde, Jaume Collboni, i la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, han iniciat les negociacions. Rodríguez s’ha compromès a construir 4.800 pisos a la ciutat amb una inversió superior als 100 M € per part de l’Estat.

El conveni vigent, que va començar l’any 2020 i que caduca aquest 2024, preveia que l’executiu espanyol injectés 72 M € a les arques de l’Ajuntament per a polítiques d’habitatge, concretament per accelerar la construcció de 3.614 pisos públics de lloguer, ja previstos pel Pla de l’habitatge 2016-2025.

Visita a la promoció d’habitatges de lloguer públic

Les autoritats han vingut a Barcelona per visitar una promoció d’habitatge de lloguer públic. L’Ajuntament va entregar al juny les claus d’un total de 72 habitatges de lloguer social ubicats en una illa delimitada pels carrers d’Ulldecona, Cal Cisó i Pontils. Es tracta d’una promoció lliurada aquest mateix 2024 i amb una inversió d’11,1 M €, del quals, el govern espanyol ha finançat gairebé el 16 % del total.

20 pisos es van reservar per a menors de 35 anys; 17 pisos, per a veïns de l’entorn; set, per a famílies monoparentals; dos, per a persones amb discapacitat; cinc habitatges adaptats, per a persones amb mobilitat reduïda i dos pisos, per a dones víctimes de violència masclista. Tots paguen un lloguer social en funció dels seus ingressos, entre un 20 i un 30 % del total.

Una arquitectura especial

El projecte arquitectònic de l’edifici és de Coll-Leclerc + Mias Architect i es caracteritza per tenir la forma d’una planta triangular amb una façana de color vermell. La disposició de l’edifici maximitza l’estalvi tant en calefacció a l’hivern com de refrigeri a l’estiu amb ventilació encreuada. La construcció dels pisos ha suposat una inversió d’11,1 milions d’euros. Tots els habitatges són d’una o dues habitacions.