El periodista Lluís Reales ha mort aquest dilluns de manera sobtada als 62 anys. La seva trajectòria sempre ha estat vinculada a la comunicació i el periodisme en l’àmbit de la ciència, la salut i el medi ambient. Reales va dirigir i presentar els programes Deuwats, Einstein a la platja, Respira i Terrícoles durant gairebé dues dècades a betevé. També va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), cofundador del Grup de Periodistes Digitals, director de la revista Medi Ambient, i autor de llibres i articles de contingut científic.

El 2021 va ser nomenat cap de Comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i darrerament exercia de responsable de divulgació i treballava en un pla per fer més visible la recerca. Precisament ha estat l’IEC qui ha informat del decés del periodista a través d’un comunicat en què ha expressat el condol a familiars i amics.

De la premsa a la televisió

Reales es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat Autònoma de Barcelona, on després va exercir com a professor associat de periodisme científic. Al llarg de la seva trajectòria professional va col·laborar en nombrosos mitjans. Va ser redactor de La Vanguardia i també col·laborador del diari El País, especialitzat en temes científics, tecnològics i ambientals.

Però la gran tasca de comunicador i divulgador científic la va fer des de betevé entre els anys 2001 i 2019. Reales va idear, dirigir i presentar els programes de ciència, salut i medi ambient Deuwats, Einstein a la platja, Respira i, per acabar, el Terrícoles, un espai d’entrevistes que es va allargar fins al 2019.

Joan B. Culla: “La història és sempre interpretativa”
Lluís Reales entrevistava a l’historiador i escriptor l’any 2017 en el programa de betevé ‘Terrícoles’

El 2017 Reales va recollir el Premi de Periodisme ATLL de l’Aigua per un reportatge sobre la gestió de l’aigua del programa Deuwats.

El món editorial

El periodista també va tenir un paper actiu com a comunicador en el món editorial. Va dirigir la revista Medi Ambient. Tecnologia i Cultura (1992-2014) i és coautor del llibre Medi Ambient i comunicació. De l’evolució cultural a l’evolució conscient (Beta Editorial, 1994). També va ser director del suplement “Ciència i salut” de La Vanguardia.

Reales va estar molt vinculat a l’Ateneu Barcelonès. Ser vocal de la junta de l’entitat els anys 2007-2011 i vicepresident primer durant la presidència de Francesc Cabana els anys 2011-2014. També va formar part del grup d’experts per l’aigua regenerada de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Des de betevé lamentem profundament la mort d’un gran professional i comunicador, referent del periodisme científic i divulgatiu.

El director d’aquesta casa, Sergi Vicente, ha subratllat que serà recordat com una de les cares històriques de betevé i ha reivindicat la seva tasca per ajudar a interpretar la ciència, “un dels àmbits més difícils d’explicar”, ha dit. Però, sobretot, ha volgut destacar la faceta com a company i persona i la seva generositat d’esperit.

El director de Vilaweb, Vicent Partal, també ha lamentat la pèrdua de Reales, de qui ha destacat “la seva excel·lència en el terreny del periodisme, un pou d’idees i de saviesa que va saber arribar profundament a la gent”. També ha explicat que van compartir moltes estones a partir dels anys 90 dins del Grup de Periodistes Digitals que van ser “anys molt creatius, molt bonics”.

Per a Karma Pairó, periodista especialitzada en tecnologies de la informació i la comunicació, va ser “un referent en l’àmbit del periodisme digital, una persona inspiradora amb un tarannà didàcic i innovador”, ha remarcat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a