L’Ajuntament de Barcelona crearà una comissió no permanent per estudiar el problema de l’accés a l’habitatge a la ciutat. Serà un espai format per representants dels grups municipals en què també participaran experts del sector i entitats en defensa del dret a l’habitatge. L’objectiu és trobar la fórmula per abaixar els preus dels lloguers. Entre d’altres, s’estudiaran qüestions com la legislació actual, l’urbanisme i la inversió necessària per a augmentar el parc públic i protegit d’habitatge.

Es tracta d’una proposició que ha presentat BComú al ple d’octubre i que ha rebut el suport del govern del PSC i també d’ERC. De fet, la creació d’aquest espai s’inclou en el principi d’acord entre comuns i socialistes per aprovar les ordenances fiscals del 2025. Junts s’ha abstingut, mentre que PP i Vox hi han votat en contra.

Prometen escoltar els llogaters

La comissió estarà presidida per la presidenta dels comuns al consistori, Janet Sanz, i vicepresidida per la primera tinenta d’alcaldia i responsable d’Urbanisme, Laia Bonet. “Barcelona necessita un espai urgent de recepció i escolta del que estan demanant els llogaters de la ciutat“, ha dit Sanz. En aquest sentit, Bonet ha defensat la necessitat de crear aquest espai de debat tenint en compte que l’accés a l’habitatge és un dels principals problemes de la ciutat, segons els barcelonins. No obstant, Eva Baró (ERC), tot i fer un vot favorable, ha estat crítica: “Han tingut vuit anys per fomentar el diàleg“.

D’altra banda, des de Junts, Damià Calvet ha reconegut l’existència d’una crisi residencial i n’ha culpabilitzat comuns i socialistes. “L’Ada Colau activista hauria vingut amb pancartes a exigir la dimissió de l’Ada Colau alcaldessa perquè la situació avui és pitjor que mai“, ha sentenciat Calvet. Juan Milián (PP) també ha assenyalat comuns i socialistes i els ha responsabilitzat que “Barcelona tingui avui el metre quadrat més car de la història“. Liberto Senderos (Vox) ha posat en dubte l’efectivitat de la comissió i ha dit que servirà per “rellançar el problema justament en direcció contrària“.

Pla de xoc per millorar l’accés a l’habitatge entre els joves

En matèria d’habitatge, el ple d’octubre també ha aprovat una proposició del Grup Municipal de Junts per elaborar un pla de xoc urgent per millorar l’accés a l’habitatge entre els joves a Barcelona que, entre altres coses, inclou una de les promeses electorals de Collboni durant la campanya de les municipals del 2023. Es tracta d’impulsar l’anomenat Pla 500, que consisteix a rebaixar el lloguer dels joves fins a 500 €. La proposició de Junts ha obtingut el vot a favor del govern Collboni. BComú i ERC s’han abstingut i PP i Vox han votat en contra.