El candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona a les eleccions municipals 2023, Jaume Collboni, ha anunciat aquest dissabte al migdia un pla per rebaixar el lloguer dels joves fins a 500 € si esdevé alcalde a partir del maig. De fet, Collboni planteja solucionar el problema de l’accés a l’habitatge com una de les seves prioritats. Ho ha anunciat en un acte que ha fet el PSC aquest dissabte al migdia a la seu que té al carrer de Pallars i des d’on l’alcaldable socialista també ha instat Ada Colau i Xavier Trias a exposar les seves propostes, especialment en clau d’habitatge.

“M’agradarà escoltar quines són les propostes que té el senyor Trias o la senyora Colau. Més parlar d’habitatge i menys parlar de superilles”, ha dit Collboni dirigint-se a la candidata de BComú. També ha assegurat que vol “superar les fórmules que no han funcionat”, ja que “no ens mereixem haver de tornar a repetir experiències fracassades”.

Cessió temporal de pisos a l’Ajuntament

Sobre el pla prohabitatge per a joves, preveu solucions per als més petits de 35 anys que estan a la borsa de lloguer d’habitatge de Barcelona i també mesures per incrementar el parc d’habitatges de lloguer i per reduir el nombre de pisos buits. Els petits propietaris que tinguin la intenció de llogar el pis podran cedir-lo a l’Ajuntament per un període mínim de sis anys, a canvi del cobrament garantit de la renda i d’acord amb l’índex de preus de lloguer de la zona, a més d’avantatges fiscals i econòmics, com un ajut de fins a 20.000 € per compensar millores de manteniment i de qualificació energètica o la bonificació de l’IBI.

El consistori llogarà l’habitatge als joves que ho sol·licitin, que pagaran un preu d’acord amb la seva capacitat econòmica. L’Ajuntament de Barcelona assumiria la diferència entre el preu i l’import que es paga al propietari, fins a un màxim de 500 euros en funció de la renda del llogater. El pressupost per al programa és d’uns 44 M € per a uns 4.000 habitatges mobilitzats, amb l’objectiu d’incorporar fins a 1.000 pisos a l’any.

El pla de Collboni també preveu derogar la mesura de cessió obligatòria del 30 % dels pisos nous per aconseguir habitatge protegit. Segons l’alcaldable, “hem de canviar les coses que no han funcionat”.